Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lovci šarlatánov: Dobré vlny dnu, zlé von

.tomáš Ondriga .klub

Alternatívnu medicínu spoznáte podľa toho, že sľubuje vyliečiť každú chorobu. Skupina mladých lekárov pod menom Lovci šarlatánov sa v štvordielnom seriáli pozrie na tie najkurióznejšie metódy. Začíname vibrujúcou biorezonanciou.

Lovci šarlatánov: Dobré vlny dnu, zlé von FRANK RUMPENHORST/AFP/PROFIMEDIA Biorezonančný prístroj, ktorý sa používa pri tejto metóde, bol prvýkrát vyrobený v roku 1977.

túto zázračnú metódu používajú biorezonanční terapeuti na diagnostiku a liečbu viac-menej všetkých chorôb. Patrí do alternatívnej medicíny, čiže do skupiny metód, u ktorých nie je dokázaná účinnosť v liečbe a diagnostike chorôb. Už len samotný pojem „biorezonancia“ je výmysel. Fyzikálny pojem „rezonancia“ je fenomén opisujúci pôsobenie jedného oscilujúceho systému alebo vonkajšej sily na druhý oscilujúci systém, ktorý tak pri rezonančnej frekvencii osciluje (kmitá) s väčšou amplitúdou. Ak ste z tejto definície jeleň, nezúfajte. Na pochopenie biorezonancie ju aj tak nepotrebujete.

yoda a jeho midichloriany

Pri klasickom vyšetrení biorezonanciou je klient napojený pomocou káblov s elektródami na biorezonančný prístroj, ktorý je navonok podobný starým videoprehrávačom, má len viac pestrofarebných spínačov, vlastný displej a rôzne stupnice. Biorezonanční terapeuti vysvetľujú mechanizmus fungovania väčšinou tak, že prístroj sníma frekvencie elektromagnetického vlnenia vychádzajúceho z tela. Z týchto frekvencií vyfiltruje tie zlé, nazývané tiež disharmonické, a do tela vyšle naspäť len tie dobré, harmonické. To má viesť k uzdraveniu. 

Biorezonanční terapeuti sa však často pri vysvet­ľovaní princípu nezhodnú ani medzi sebou. Napriek tomu, že sú školení tými istými firmami vyrábajúcimi biorezonančné prístroje. Čím viac sa ich začnete pýtať na detaily, tým viac začnú odbočovať od témy elektromagnetického žiarenia k abstraktným pojmom, ako sú napríklad „energia“ alebo „informácia“. Často sa rozprava o mechanizme fungovania biorezonancie končí pri kvantovej fyzike – pretože väčšina ľudí jej vôbec nerozumie. 

Elektromagnetické žiarenie sa používa aj v reálnej medicíne, no od biorezonančných teórií má ďaleko. Najznámejšie je jeho využitie v röntgene, diagnosticky sa tiež využíva pri špeciálnych vyšetreniach v nukleárnej medicíne. Terapeuticky sa využíva v liečbe nádorov alebo niektorých kožných ochorení. 

Na prvý pohľad môže teória o fungovaní biorezonancie pripomínať elektrické javy v tele človeka, ktoré sú však, na rozdiel od biorezonancie, presne definované. Bunky nášho tela obklopujú svojou membránou vo svojom vnútri vnútrobunkovú tekutinu. Tá má určité zloženie, najmä čo sa týka iónov, teda elektricky nabitých atómov, a iných elektricky nabitých molekúl. Bunky sú obklopené tekutinou, ktorá takisto obsahuje určité množstvo nabitých častíc. Ich zloženie je však značne odlišné, a tým pádom je na oboch stranách bunkovej membrány rozdielny elektrický potenciál.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite