Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trochu iný kapitán

.filip Olšovský .klub .tvár týždňa

Stal sa jednou z pozitívnych tvárí minulotýždňového teroristického útoku v Londýne. Nebolo to prvýkrát, čo poslanec britského parlamentu Tobias Ellwood demonštroval svoju občiansku uvedomelosť.

Trochu iný kapitán CHRIS J. RACTLIFFE/AFP/PROFIMEDIA

keď uvidel pred ôsmimi rokmi vo svojom volebnom obvode partiu chlapcov, ako hrá futbal priamo na ceste, snažil sa im dohovoriť. Tí ho však nechceli poslúchnuť a tak si ich Tobias Ellwood začal fotiť na mobil. Štvorici mladíkov sa to nepáčilo, fyzicky ho napadli a Ellwood skončil s dočasnou stratou sluchu v nemocnici. Rok predtým pre zmenu konfrontoval inú skupinu výrastkov, ktorí močili v cudzej záhrade. Tí po ňom na oplátku začali hádzať kamene. Ellwood však už na svojej koži zažil aj horšie veci a mediám iba zopakoval, že je jeho úlohou ísť ostatným vzorom. Napríklad tým, že keď bude svedkom niečoho nekalého, nezostane ticho a zareaguje.

Svoje slová potvrdil aj uplynulú stredu. Akurát mu pri tom namiesto zopár náhodných svedkov sekundoval celý svet. Keď sa o 14:47 londýnskeho času, sedem minút po útoku vtedy ešte neznámeho útočníka, dostala správa o jeho vyčíňaní aj dovnútra britského parlamentu, Tobias Ellwood neváhal a okamžite vybehol pred budovu. Na zemi tam ležali dve telá. Postreleného teroristu Khalida Masooda sa už ujali policajti, Ellwood začal okamžite pomáhať v oživovaní raneného policajta Keitha Palmera. Až do príchodu zdravotníkov zastavoval jeho krvácanie z početných rán nožom a podával mu dýchanie z úst do úst. Neúspešne, štyridsaťosemročný policajt napokon zraneniam podľahol. Z Ellwooda sa však stal jeden z pozitívnych symbolov vyzretej londýnskej reakcie na stredajší teroristický útok.

„Nárast terorizmu je najväčšou hrozbou dvadsiateho prvého storočia. Mladým ľuďom sľubujú, že pokiaľ budú vykonávať takéto hanebné činy, dostanú sa skratkou do neba. Musíme s tým začať bojovať,“ vyjadril sa Ellwood v rozhovore pre magazín Gentlemans Journal. Rozhovor vyšiel v stredu ráno. Realita, ktorú v rozhovore päťdesiatročný Ellwood opisoval, ho dobehla iba o niekoľko hodín neskôr.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite