Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Carcassonne na slovenský spôsob?

.redakcia .klub .historické pamiatky

Primátor Trnavy Peter Bročka a koordinátor pamiatkovej starostlivosti Kamil Nováčik hovoria o tom, čo si myslia o rekonštrukcii hradobného systému a Dolnej brány v Trnave.

peter Bročka, primátor mesta Trnava

Mesto Trnava má najzachovalejšie tehlové hradobné opevnenie v strednej Európe. Našou snahou je udržať a rekonštruovať tento fortifikačný systém tak, aby si jeho vzácnosť i ojedinelosť uvedomovali nielen Trnavčania, ale aj návštevníci mesta. Z tohto dôvodu každoročne vyčleňujeme finančné prostriedky na jeho opravu. Na základe dostupných podkladov sa práve pri obnove hradieb stretávame s metodikou spred tridsiatich rokov, ktorá zodpovedala stupňu poznania i reálnemu vzťahu k pamiatkam v konkrétnej dobe. V nej tieto precízne metodické pokyny odborníkov z pamiatkového úradu pomohli zachrániť väčšiu časť hradieb pred ďalšou devastáciou. Súčasne platná metodika umožňuje obnovu len do úrovne konzervovania ruinálneho stavu, čiže stavu, v akom sa hradby práve nachádzajú. Ten je však poznačený mnohoročným nezáujmom z obdobia rokov 1950 až 1985, čo sa prejavuje viacerými jazvami na celkovom vzhľade najmä hradobných veží. Práve tie by sme veľmi radi, najmä na exponovaných miestach, vrátili do pôvodnej podoby. Teda nielen do zakonzervovania ruinálneho stavu spôsobeného nedbanlivosťou v spomínanom období, ale do podoby čo najviac sa približujúcej na zachovaných vedutách mesta. Neradi by sme totiž opravovali a prezentovali len ruinálnu podobu, ktorá reprezentuje ich historicky najzúboženejší stav.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite