Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

S Jaroslavou Blažkovou

.anton Baláž .klub .nekrológ

Dňa 20. februára 2017 zomrela slovenská literárna autorka Jaroslava Blažková. Ako ohliadnutie za jej tvorbou prinášame spomienky spisovateľa Antona Baláža.

osobne sme sa prvýkrát stretli až po jej návrate z kanadského exilu. No ako vysokoškolák, jeden z adeptov na budúcu literárnu slávu, som poznal jej poviedky, ktoré vychádzali v Mladej tvorbe a Kultúrnom živote, a tiež slávnu novelu Nylonový mesiac. Blažková posunula dovtedy do dedinského sveta ponorené príbehy do mestského prostredia, priniesla do jazyka prózy, uzavretého do jazykovej konzervy, slovník ulice s „nespisovnými“ a slangovými výrazmi. Narazila nielen na jazykový purizmus vydavateľských redaktorov (najmä v knižkách určených deťom a tínedžerom), ale aj na cenzúru. S tou mala neblahé skúsenosti ešte ako redaktorka Smeny, odkiaľ bola v roku 1956 „odídená“ do Záhradníckych a rekreačných služieb mesta Bratislavy.

slovenská Saganová

Svedectvom o tom, aká bola ešte na začiatku 60. rokov uplynulého storočia prudérna slovenská literatúra, je vianočná Poviedka plná snehu, ktorá vyšla v roku 1963 v Kultúrnom živote. Ide v nej o nie celkom vydarené milostné stretnutie dvoch mladých ľudí v záhradnom domčeku. A hoci erotika poviedky sa obmedzila len na dve vety, v ktorých hrdinkin kocúr „prejde cez ich nahé telá“, vyvolala nečakané pobúrenie čitateliek a výhražne znejúcu redakčnú anketu Je Blažková nemorálna? No jej kritici museli stíchnuť – pre veľký úspech jej knižiek určených deťom (Ostrov kapitána Hašašara, Ohňostroj pre deduška či Ako si mačky kúpili televízor), ako aj pre štyri domáce vydania Nylonového mesiaca a jeho preklady do viacerých jazykov. Nylonový mesiac z Blažkovej urobil slovenskú Saganovú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite