Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Život v bubline

.michal Novota .klub .literatúra

Fit lopty, stolný futbal, pingpong, krikľavé farby a hojdacia sieť. K tomu veľa hračiek a videohier. Bar obsypaný sladkosťami. Škôlka Montessori? Nie, kult, ktorým nám startupy otravujú život.

dan Lyons je autorom knihy Disrupted. Má už vyše päťdesiatky a dve deti. Donedávna pracoval ako novinár v Newsweeku, inú prácu vlastne ani nepoznal. Prišiel však nový majiteľ a škrty v rozpočte a Lyons skončil na dlažbe. Kariéra bola preč, doma hladné krky a bezsenné noci.

veľryba na súši

Lyons si spomenie na reportáž, ktorú uverejnil jeho domovský Newsweek. Na obálke bola veľká mŕtva veľryba vyplavená na pláži. Text hovoril o mužoch, belochoch vo veku nad päťdesiat, ktorých ekonomická kríza vyliečila z istôt. A urobila nezamestnateľných, lebo vo svete inovácií a startupov zo Silicon Valley táto generácia nevie držať tempo. Depresívne rána s manželkou učiteľkou, ktorú migrény vyhnali zo školy, znamenali, že aj on sa ocitol ako tá veľryba na súši.

No boli tu startupy. Predtým o nich písal. Rozhodol sa teda presedlať z novinárčiny na marketing. Písať predsa vie, medzi dvadsiatnikmi bude so svojimi skúsenosťami matador. Chyba lávky. Lyons prišiel do firmy HubSpot a začala sa spanilá jazda na húsenicovej dráhe, z ktorej sa po tých viac než 250 stranách riadne točí hlava a obracia žalúdok.

Prvý deň v práci oňho nikto nezakopol. Mal pocit, že sa ocitol na internátnej izbe. Aj autor tejto recenzie si v roku 2015 obišiel kancelárske bloky centrály gigantov Facebook a Google v Silicon Valley. Lyonsove šťavnaté opisy rozľahlých open space hál, kde práca všetkým len dovtedy, kým je hravá, sedí do bodky. Kindermanažéri, ktorí riadia HubSpot, naňho zabudli, hoci predtým stihli akvizíciu známeho novinára mediálne vyžmýkať do poslednej kvapky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite