Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Dobré správy k inflácii, je to vôbec možné?

.dáta bez pátosu .ekonomika

Znie to neuveriľne, ale na Slovensku namerali v máji predbežne v Eurostate pokles cien. Zatial medzi obdobiami máj a apríl 2023.

Dáta bez pátosu: Dobré správy k inflácii, je to vôbec možné?

čo to znamená? Ak ste urobili nákup za 100 EUR v apríli, tak v máji ste za ten istý nákup zaplatili 99,9 EUR. O 10 centov menej na nákupe za 100 eur, o 1 euro menej na nákupe za 1000 eur. Nie na každom nákupe, ale tak to namerali. 

Nie je to veľký pokles, ale je to zmena trendu rastu cien a my pozeráme na trendy. Stále vidíme aj v máji nárast cien medziročne: máj 2023 oproti máju 2022 viac ako 12%, ale už to nie je ako na špičke vo februári 2023, keď bol medziročný rast cien (HICP) na úrovni +15,4%.

Ceny ťahá dole trvalý pokles cien elektriny (pre firmy a podniky), ale aj celosvetový pokles cien potravín. Uvidíme to aj u nás, už sme to chceli napísať dávnejšie. Dočkáme sa. 

Vzhľadom na to, že na Slovensku sme mali oproti iným krajinám Eurozóny (kde sa platí eurom) asi dvojnásobný nárast cien od roku 2020, nie je už kam rásť a naopak, z toho kopca sa pri všeobecnom poklese cien všade naokolo vo svete a aj v Európe musíme dostať dole a nižšie aj my na Slovensku.

Slovenská inflácia bude ku koncu júna kumulatívne 30% za obdobie od januára 2020 do júna 2023. V Eurozóne je to asi polovička, špičku mali už v októbri 2022, my sme pozadu takmer pol roka. A výkyv smerom hore = rast bol takmer dvojnásobný

Držme si palce, po 3-4 mesiacoch si to všimnete aj na bežných nákupoch. Zvlášť niektoré komodity pôjdu dole s cenou rapídne: sledujte vajíčka a maslo. U nafty ste si pokles z 1,95 eur na 1,45 určite všimli a aj benzín je už s maxima 1,95 eur výrazne nižšie ku 1,50-1,60 eur.

Máme neliberalizovaná, chránený trh, slabú konkurenciu, slabo fungujúce dozorujúce štátne inštitúcie (Protimonopolný Úrad, ÚRSO, obchodnú inšpekciu) a tak si všetko „odnesie“ zákazník pri pokladni. Horšie by to už byť nemalo, vo veľa aspektoch sme dosiahli „dno“ alebo naopak „špičku“. S dobrými správami sa s Vami podelíme.

Zdroj Eurostat:

https://ec.europa.eu/.../databrowser/explore/all/economy...

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite