Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Amerika má problém. Sú ním dlhy

.juraj Medvec .ekonomika

Demokrati a Republikáni sa nevedia dohodnúť na novom nastavení dlhového stropu. Najväčšej ekonomike sveta tak hrozí zbytočný bankrot.

Amerika má problém. Sú ním dlhy SITA/AP Photo/Mariam Zuhaib

už niekoľko týždňov americkí politici rokujú a snažia sa zabrániť katastrofálnemu krachu americkej ekonomiky. Kameňom úrazu nie je nedostatok prostriedkov, ale takzvaný dlhový strop. Ten hovorí, koľko si americké ministerstvo financií môže požičať. Dnes je nastavený na výšku 31,4 bilióna amerických dolárov, teda 31-tisíc miliárd USD. Výšku dlhového stropu ale schvaľuje Kongres. A ten je rozdelený medzi nezmieriteľných Republikánov a Demokratov.

Pokiaľ sa obe rozhádané strany nedohodnú, Amerike hrozí skutočný krach. A ten by mal ďalekosiahle dopady nielen na najväčšiu ekonomiku sveta, ale aj na globálne trhy. Alternatíva defaultu, teda nesplatenia dlhov, sa donedávna zdala byť nereálnou. Doteraz sa totiž vždy obe strany dohodli a pri hádkach išlo najmä o politické divadlo pre voličov. Dnes sa situácie môže nepekne zvrtnúť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite