Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Regulačný úrad zistil, že dodávatelia energií nemenia cenniky, aj keď trhové ceny klesajú

.sita .ekonomika

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) eviduje pomerne malú „pružnosť“ cien za neregulovanú dodávku elektriny a plynu pre odberateľov v SR.

Regulačný úrad zistil, že dodávatelia energií nemenia cenniky, aj keď trhové ceny klesajú SITA/AP Photo/Seth Wenig

úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zistil nedostatky v cenníkoch za neregulovanú dodávku elektriny a plynu pre slovenských odberateľov. Niektoré cenníky podľa úradu nedostatočne reflektujú vývoj trhových cien energií a spôsobujú vysoké ceny v porovnaní s Českom, Rakúskom či Nemeckom. „Výsledky prieskumu indikujú nedostatočnú konkurenciu na trhu neregulovanej dodávky s negatívnymi dopadmi na koncových odberateľov elektriny a plynu, čo zároveň vytvára aj riziká pri štátnych kompenzačných schémach na zvýšené náklady na energie,“ informoval hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Regulačný úrad eviduje pomerne malú „pružnosť“ cien za neregulovanú dodávku elektriny a plynu pre odberateľov v SR, čo otvára otázky o nastavení cenových politík dodávateľov energií v kontexte klesajúcich trhových cien elektriny a plynu. „V súčasnosti evidujeme klesajúce trhové ceny energií, čo vytvára predpoklady na obnovenie fungujúceho a efektívneho trhu s energiami a zníženie rozsahu mimoriadnych opatrení štátu,“ uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris.

Cenníky dodávateľov energií za neregulovanú dodávku elektriny a plynu podľa úradu nedostatočne reflektujú vývoj trhových cien energií a obsahujú pomerne vysoké cenové hladiny neregulovanej dodávky elektriny a plynu v porovnaní s cenovými ponukami v okolitých krajinách. „Mnohí dodávatelia nezverejňujú svoje cenníky a vyžadujú od odberateľov, aby ich kontaktovali ohľadne ponuky,“ konštatoval Igaz.

Súčasný prieskum neregulovanej dodávky elektriny a plynu zdôrazňuje podľa Jurisa urgentnosť príslušných úprav primárnej legislatívy, ktoré posilnia dohľad úradu nad trhom dodávky elektriny a plynu pre koncových odberateľov, vytvoria povinnosti pre dodávateľov pravidelne zverejňovať a aktualizovať ceny a cenníky aj za neregulovanú dodávku elektriny a plynu pre koncových odberateľov, a posilnia práva odberateľov pri zmene dodávateľa a rozhodovaní medzi regulovanou a neregulovanou dodávkou elektriny a plynu. „To vytvorí kľúčové predpoklady na zvýšenie transparentnosti cien za neregulovanú dodávku elektriny a plynu a posilnenie konkurencie medzi dodávateľmi elektriny a plynu. S týmto cieľom úrad už navrhol viacero legislatívnych zmien,“ uzavrel Juris.

Úrad začiatkom mája vykonal prieskum zverejnených cien za dodávku elektriny a plynu nepodliehajúcu regulácií cien, teda neregulovanej dodávky pre koncových odberateľov v SR. Úrad sa v prieskume zameral na segment malých a stredných odberateľov s ročnou spotrebou elektriny od 30 do 100 MWh a plynu od 100 do 300 MWh.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite