Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juraj Medvec: Naša životná úroveň rastie. Najmä vďaka obchodu s EÚ

.juraj Medvec .ekonomika .spoločnosť

Odchod z EÚ by bol pre našu ekonomiku doslova katastrofou. Británia po Brexite aj napriek dohodám o slobodnom obchode ročne prichádza o 100 miliárd libier, teda asi o celý výstup slovenského hospodárstva za rok.

Juraj Medvec: Naša životná úroveň rastie. Najmä vďaka obchodu s EÚ Andrej Bán Závod kórejskej spoločnosti KIA v Tepličke nad Váhom pri Žiline. Automobilky predstavujú polovicu slovenského priemyslu a na našom exporte sa podieľajú mamutím podielom 46 percent.

EÚ má svoje ekonomické problémy. Od zadlžených štátov cez skostnatené ekonomiky až po príliš veľa zbytočnej regulácie, ktorá ničí kreatívneho podnikateľského ducha. Napriek tomu sme aj vďaka účasti v EÚ a v NATO v bezpečí pred ruským agresorom a už takmer dvadsať rokov súčasťou najvyspelejšieho ekonomického bloku na svete. A naša životná úroveň na tom masívne profituje. Slovenská ekonomika za rok vyprodukuje statky v hodnote približne 110 miliárd eur. Naša účasť v EÚ nám ale otvára trh v hodnote takmer 17-tisíc miliárd, teda 17 biliónov eur ročného výstupu. Spoločne so Spojeným kráľovstvom, ktoré má po odchode z EÚ uzatvorené samostatné zmluvy o spolupráci, HDP európskej dvadsaťsedmičky prekračuje 20 biliónov eur. 

Každý rok. Zároveň je osem našich najväčších exportných trhov členskými štátmi EÚ. Bez spoločného európskeho trhu by sme boli ako malá ekonomika odkázaní sami na seba. Iba clá a obmedzenia exportu do okolitých krajín, ako je Nemecko či Česká republika, by naše HDP zrazili okamžite o desiatky percent. A s ním aj naše platy a celkovú životnú úroveň. Toto tvrdenie môžeme rovno doložiť v takmer laboratórnych podmienkach. Odchod Veľkej Británie zo spoločného bloku stál krajinu 100 miliárd libier ročne. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite