Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zlacňovanie na slovenských pumpách by malo pokračovať

.sita .ekonomika

Cena 95- oktánového benzínu by sa mohla priblížiť k 1 euru a 50 centom a cena nafty k 1 euru a 40 centom.

Zlacňovanie na slovenských pumpách by malo pokračovať pexels

zlacňovanie na slovenských čerpacích staniciach sa ešte neskončilo. Na základe vývoja svetových cien ropy to predpokladá analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Cena 95- oktánového benzínu by sa mohla podľa neho viac priblížiť k 1 euru a 50 centom a cena nafty k 1 euru a 40 centom. Ak bude cena ropy pokračovať v poklese, je možné podľa Pánisa aj ponor pod tieto hladiny. „Ústup cien ropy v kombinácii s kompresiou rafinančných marží by sa mal pretaviť v najbližšom období do ďalšieho extra zlacnenia benzínov aj nafty na našich čerpacích staniciach,“ uviedol pre agentúru SITA Pánis.

Ako vyplýva z informácií zverejnených Štatistickým úradom SR, v sedemnástom týždni tohto roka sa medzitýždenne znížili ceny 95-oktánového týždňa o 0,019 eura na priemernú úroveň 1,562 eura za liter. Ceny 98-oktánového týždňa sa znížili taktiež o 0,019 eura na 1,759 eura za liter. Priemerná cena nafty bola v sledovanom týždni na úrovni 1,452 eura za liter, cena sa znížila o 0,020 eura.

Cena ropy zaznamenáva od Veľkej noci výrazný pokles, ktorý sa zintenzívnil začiatkom mája. Počas troch týždňov stratilo čierne zlato necelých 15 percent, čo ho priviedlo na jednomesačné minimá, keď sa severomorská zmes brent obchodovala miestami pod 73 dolármi za barel. Texaský benchmark WTI sa dokonca ponoril na chvíľu hlbšie pod 70-dolárovú métu.

Za týmto vývojom je podľa Pánisa zvýšenie obáv zo spomalenia sa globálneho ekonomického rastu na čele so Spojenými štátmi, kde miestna ekonomika vysiela čoraz silnejšie signály decelerácie rastu s rizikom pádu do recesie. „V USA sa začína viac prejavovať negatívny efekt dynamického zvyšovania úrokových sadzieb Fedom, ktoré je najprudšie od 80. rokov minulého storočia,“ myslí si Pánis.

Aj ekonomický rast v Európe podľa analytika stráca paru. „Navyše, ukazuje sa, že oživovanie sa čínskej ekonomiky je slabšie v porovnaní s očakávaniami, čo potvrdili najnovšie prieskumy nálady vo výrobnom sektore za apríl, ktoré avizujú dokonca kontrakciu,“ podotkol Pánis, podľa ktorého sa k zachmúrenému ekonomickému výhľadu pridáva opätovný stres okolo amerického bankového sektora po nedávnom zatvorení First Republic Bank.

Všetky tieto faktory vyvolávajú podľa Pánisa otázniky nad tempom rastu dopytu po rope v nasledujúcom období, ktoré zatienili aj oznámené zníženie ťažby kartelu OPEC plus od mája kumulatívne o 1,2 milióna barelov na dennej báze do konca roka. „V skutku, na trhu možno okrem pádu cien ropy sledovať aj pokles rafinérskych marží, čo signalizuje určité vädnutie dopytu po palivách,“ konštatoval Pánis.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite