Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v ekonomike: Matovič ako dobrý hospodár, zlý týždeň pre Elona a boháči opúšťajú Credit Suisse

.juraj Medvec .ekonomika

Nech sa páči, vychutnajte si týždňový prehľad ekonomických udalostí z domova aj zo sveta.

.týždeň v ekonomike: Matovič ako dobrý hospodár, zlý týždeň pre Elona a boháči opúšťajú Credit Suisse SITA/Michael Buholzer/Keystone via AP

matovičov finančný úspech 

Vývoj deficitu verejnej správy a celkového štátneho dlhu poriadne prekvapil. A dokonca príjemne. Namiesto očakávaného päťpercentného deficitu nám bývalý minister financií Igor Matovič pripravil iba dvojpercentný. Ide o skutočne dobrý -aj keď nečakaný - výsledok, ku ktorému treba šéfovi OĽaNO poblahoželať. Nízke číslo však z veľkej časti neodzrkadľuje zodpovedný prístup k správe peňazí daňových poplatníkov. Celkový výsledok ovplyvnila súhra viacerých faktorov, ktoré zahrali v prospech bývalej vlády. Po prvé ekonomika rástla rýchlejšie, než sa pôvodne očakávalo a pozitívne prekvapil aj výber daní. Oba tieto faktory idú na vrub najmä vysokej inflácii. Zároveň sa prejavila aj naša dlhodobá neschopnosť vyčerpať európske peniaze a minúť ich na kapitálové výdavky, čo opäť znížilo naše výdavky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite