Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Benzíny a nafta zrejme zdražejú, predpokladá ekonóm

.sita .ekonomika

Rozhodnutie skupiny OPEC+ obmedziť ťažbu základnej komodity, teda ropy, nahráva scenáru zvýšenia ceny v ďalších dňoch až týždňoch.

Benzíny a nafta zrejme zdražejú, predpokladá ekonóm SITA/AP Photo/Nam Y. Huh

pohonné hmoty na slovenských čerpacích staniciach budú zrejme aj ďalej zdražovať. Na základe vývoja svetových cien ropy v uplynulých dňoch to predpokladá hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš. „Takmer na konci vykurovacej sezóny a pred rozbehom motoristickej sezóny je značná pravdepodobnosť rastu cien pohonných hmôt,“ uviedol pre agentúru SITA Gábriš.

Ceny pohonných hmôt sa vyvíjali zmiešane. Ako vyplýva z informácií zverejnených Štatistickým úradom SR, ceny motorovej nafty v trinástom týždni klesli o 1,5 % na priemernú úroveň 1,501 eura za liter. Nafta tak podľa Gábriša reflektovala situáciu na európskom komoditnom trhu s ropnými derivátmi. Zhruba na konci marca dosiahla cena nafty najnižšiu úroveň od konca januára 2022, teda za posledných štrnásť mesiacov. „Trh bude momentálne vyhodnocovať stav zásob na európskom trhu. Rozhodnutie skupiny OPEC+ obmedziť ťažbu základnej komodity, teda ropy, však nahráva scenáru zvýšenia ceny v ďalších dňoch až týždňoch. Tento pohyb dokáže momentálne silnejšie euro kompenzovať iba čiastočne, avšak vďaka aj za to,“ dodal Gábriš.

Ceny benzínov na slovenských pumpách v trinástom týždni vzrástli. Najpredávanejší 95-oktánový benzín zdražel v medzitýždennom porovnaní o 1,6 % na priemernú úroveň 1,532 eura za liter. Benzín 98 zdražel taktiež o 1,6 % na 1,725 eura za liter. Rozhodnutie skupiny OPEC+ obmedziť ťažbu ropy sa podľa Gábriša prejavuje aj na raste cien čierneho zlata a následne cien benzínov. Iba od konca marca ku koncu minulého týždňa vzrástla cena čierneho zlata v eurovom vyjadrení o vyše 6 %.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite