Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Paul DeRosa: Ako sa zrodili americké štátne dlhopisy

.paul DeRosa .ekonomika .spoločnosť

Vojna je stará ako sama civilizácia a vždy bola drahá. Aj Abraham Lincoln riešil dilemu: ako financovať armádu Únie? Odpoveďou boli nové nástroje jeho ministra financií, ktoré navždy zmenili finančný systém: americké štátne dlhopisy.

Paul DeRosa: Ako sa zrodili americké štátne dlhopisy SMITH COLLECTION/GADO/GETTY IMAGES Salmon Portland Chase, americký sudca, právnik, politik, autor vládnych dlhopisov, v roku 1863.

v antike sa vojny financovali z vreciek toho-ktorého cisára, alebo ich vykryla štátna pokladnica. Po stredoveku však náklady na boj stúpli a panovník si na ne vždy musel sčasti požičať – napríklad od bankárov. Tým musel sľúbiť, že zaplatí dlžobu.

Čo sa v tomto zmenilo počas americkej občianskej vojny? Veľa, a dalo by sa to zhrnúť pod pojem štátne dlhopisy Únie. Ale viac ako o vojnu tu ide o spôsob, akým sa celý americký štát posunul k omnoho centralizovanejšiemu riadeniu. Roger Lowenstein tejto téme venoval celú knihu Ways and Means: Lincoln and His Cabinet and the Financing of the Civil War (Metódy a prostriedky: Lincoln a jeho cabinet a financovanie občianskej vojny). My si o nej niečo povieme v tomto texte.

prázdna kasa a vojna na krku

Nástrojom histórie, ktorý spomínaný posun k centralizácii riadil, bol istý Salmon Chase – minister financií v administratíve prezidenta Lincolna. Keď nastúpil do úradu, federálna vláda sa k americkej ekonomike správala odťažito – ako pozorovateľka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite