Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Silicon Valley Bank je jednou z prvých obetí vysokých sadzieb

.juraj Medvec .ekonomika

Prenos nákazy do bankového sektora je nateraz zažehnaný. Čoraz prísnejšie úverové podmienky ale prinesú ďalšie (ne)čakané následky.

Silicon Valley Bank je jednou z prvých obetí vysokých sadzieb SITA/AP Photo/ Benjamin Fanjoy)

svetovými médiami prebehla cez víkend správa o kolapse jednej z veľkých bánk v USA Silicon Valley Bank. Prvotné obavy z preskočenia nákazy na dôležitejšie a systémové banky sa nenaplnili. Naopak, JP Morgan a HSBC priskočili na pomoc a uľavili nalomenému bankovému trhu. Ten však tak či tak schytal poriadnu dávku paniky od investorov. Tí poslali akcie všetkých bánk v Európe aj USA prudko nadol. 

Čo sa vlastne stalo v Silicon Valley Bank? V prvom rade samotná banka mala mimoriadne rizikový biznis model. Jej klientmi boli predovšetkým technologické firmy a startupy. Tie sú samé o sebe vždy veľmi rizikové. Startupy ešte nemajú dostatočný obrat a nerozdelené zisky, na ktoré by sa v prípade problémov mohli spoľahnúť. Zároveň sú vysoko napákované. SVB mala neprimerane veľkú časť svojej súvahy alokovanú v rizikových pôžičkách a cenných papieroch. Takmer vôbec pritom nediverzifikovala svoju klientsku základňu retailovými vkladmi. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite