Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zostať znamená tichú podporu vojny

.juraj Medvec .ekonomika .spoločnosť

Veľké firmy sa preč z Ruska príliš nehrnú. Ďalšie zotrvávanie v krajine ale znamená financovať zabíjanie na Ukrajine. Po likvidácii zahraničných firiem však ich ruským manažérom hrozia roky za mrežami.

Zostať znamená tichú podporu vojny CONTRIBUTOR/GETTY IMAGES I Západné Francúzska firma Auchan s globálnym obratom vyše 30 miliárd eur z Ruska naďalej odmieta odísť a hovorí, že musí naplniť „základné potravinové potreby civilnej populácie“.

keď minulý rok vojská Ruskej federácie vstúpili na Ukrajinu, otvorená vojna vyvolala medzi svetovými firmami šok, nasledovalo zdesenie a odsúdenie. Väčšina globálnych gigantov sa zaviazala k rýchlejšiemu či pomalšiemu odchodu z Ruska. Viaceré podniky odpísali straty a nechali svoje aktíva napospas Putinovým oligarchom a spriazneným osobám režimu. Dnes však vidíme, ako žalostne málo to je. Podľa najnovšieho prieskumu úplne opustilo Rusko iba necelých 9 percent západných spoločností. 

Zvyšných viac ako 90 percent naďalej v Rusku zarába a platí dane, čím podporuje vojenskú mašinériu ničiacu životy ľudí za našou východnou hranicou. Ekonomické „vyhladovanie“ Ruska je jednou z možností, ako krajinu prinútiť zložiť zbrane. Ruská ekonomika je však zatiaľ relatívne pevná a katastrofické scenáre o jej úplnom kolapse sa nenapĺňajú. Situácia sa ale postupne otáča. Každým mesiacom krajine klesajú príjmy z vývozu nerastných surovín a obmedzenie zahraničného obchodu sa pomaly, ale isto začína prejavovať aj na životnej úrovni.

Západné firmy z demokratických krajín by si mali vstúpiť do svedomia a prestať svojimi daňami a podnikaním podporovať zločinecký režim. Zatiaľ však vidina vysokých ziskov a nízkej konkurencie drží väčšinu veľkých firiem naďalej v Rusku. Ani Putinov režim sa však len tak ľahko nevzdáva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite