Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.týždeň radí: Chcete zvýšiť šancu dostať hypotéku? Takto sa vám to podarí

.juraj Medvec .ekonomika

Aj vo vyššom veku sa môžete kvalifikovať na úver na bývanie. Dávajte si pozor na prehnané zadĺženie a nepadnite do chudoby kvôli vlastníctvu nehnuteľnosti.

.týždeň radí: Chcete zvýšiť šancu dostať hypotéku? Takto sa vám to podarí pexels

úroky sa úveroch rastú do neba a získať pôžičku na bývanie za rozumnú cenu je čoraz ťažšie. Podľa expertov však ani dnes nie je nemožné presvedčiť banky, aby vám hypotéku poskytla. Musíte preto splniť niekoľko podmienok.

Tou kľúčovou je dostatočný objem vlastného kapitálu. Podľa generálneho riaditeľa poradenskej spoločnosti SOPHISTIC Pro finance Radoslava Valka by mal mladý človek uvažujúci nad vlastným bývaním momentálne predovšetkým šetriť, aby mal aj vlastné financie. „Zároveň by mal mať čo možno najmenej záväzkov, aby ho v čase, keď si bude chcieť vziať hypotéku, banka vyhodnotila ako nerizikového a dobrého klienta,“ doplnil Valko.

Bez dostatočných vlastných prostriedkov vám banka zrejme len tak ľahko peniaze na kúpu vysnívanej nehnuteľnosti neposkytne. Pokiaľ nemáte nič našetrené, existuje jedno riešenie. „V prípade, že mladý človek nebude mať žiadne vlastné rezervy, bude si musieť hypotéku dofinancovať spotrebným úverom,“ vysvetľuje Valko. „To je veľmi drahé riešenie, ktoré výrazne zaťažuje rozpočet. Spotrebné úvery majú totiž maximálnu dobu splácania osem rokov, splátka za ne je tak vyššia,“ dodáva. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite