Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zažívame dobré časy, ale dokedy?

.juraj Medvec .ekonomika .týždeň v ekonomike

Ekonomika je plne rozbehnutá, inflácia rozpálená dožerava a každá dobrá správa nás môže posunúť o krok bližšie k recesii. Na domácej pôde pritom máme riziká, ktoré sa počas krízy môžu premeniť na skutočné problémy.

Zažívame dobré časy, ale dokedy? MIKE CLEGG PHOTOGRAPHY/GETTY IMAGES Ekonomika je na tom dobre a šliape ako hodinky. Dokonca až tak dobre, že z nej odletujú inflačné iskry. A to je problém.

na prvý pohľad sa ekonomická situácia doma a v zahraničí nemusí zdať ružová. Inflácia, energetická kríza a dopady vojny prinášajú skôr obavy. No dáta hovoria o sile a odolnosti globálnej ekonomiky. Kľúčoví hráči ako USA a Čína naďalej rastú a rovnako sa darí aj Slovensku. Naša nezamestnanosť je na úrovni 5,9 percenta, čo je blízko historických miním. Čiže i keď to tak nemusíme cítiť, máme sa objektívne výrazne lepšie ako v minulosti. Obdobie 2010 – 2015, keď sa počet ľudí bez práce šplhal k 15 percentám, je dávno preč. A situácia na prelome milénia bola ešte ďaleko horšia. Okolo roku 2000 u nás nemalo prácu viac ako 18 percent ľudí. 

Ešte lepšie čísla hlási najväčšia ekonomika sveta USA. Za veľkou mlákou padajú historické rekordy; bez práce je iba 3,4 percenta ľudí. Napriek cenovým tlakom a geopolitickým treniciam je ekonomická situácia dobrá, ľudia majú robotu a stále dokážu míňaním podporovať spotrebu. Centrálne banky sprísňovaním monetárnej politiky hrozia, že párty čoskoro ukončia. Ako sme sa sem vôbec dostali?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite