Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vysokými deficitmi si prejedáme dobré časy

.juraj Medvec .ekonomika .názor

Sme či nie sme nebezpečne zadlžení? Na túto otázku sú rôzne pohľady. Iste, v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ sa náš dlh nezdá nijako dramatický. Neustále rozhadzovanie peňazí a život na sekeru je však časovaná bomba.

Vysokými deficitmi si prejedáme dobré časy MARTIN BAUMANN/TASR 22. jún 2022 Bratislava: Igor Matovič pred tlačovou konferenciou o zákone o fi nancovaní voľného času dieťaťa.

v médiách a medzi ekonómami sa často spomína zlý stav našich verejných financií. Niekto povie, že západné krajiny majú ešte väčšie dlhy ako my, ale je to ozaj útecha?

Realita totiž nepustí. Čoraz viac starších ľudí prinesie podľa odborníkov väčšie výdavky nielen pre Sociálnu poisťovňu a dôchodky, ale aj na zdravotnú starostlivosť. A tak sa nám dnešné neprimerané deficity spôsobené zbytočnými výdavkami a šialeným populizmom môžu v budúcnosti nepekne vrátiť. Najmä ak nebudú peniaze na zdravie a zabezpečenie na starobu.

Najlepší čas konať bolo včera. Druhý najlepší je dnes. Nástup na cestu zodpovedných verejných financií a udržateľných deficitov by nás ešte zachránil pred najhoršími následkami demografickej krízy.

dva pohľady na výšku dlhu

Slovensko je poriadne zadlžené, to je fakt. Náš dnešný verejný dlh je tesne pod úrovňou 60 percent hrubého domáceho produktu. Že to nie je tak veľa? Pozor, je v tom viacero háčikov.

Tým prvým je, že táto úroveň je nad maximálnou prípustnou hranicou dlhovej brzdy. Slovenskí poslanci v minulosti schválili ústavný zákon, podľa ktorého sa nesmieme prehnane zadlžovať – a to sme už urobili.

Ďalším dôležitým ukazovateľom sú európske pravidlá. Pre tých, ktorí si ešte pamätajú náš prístupový proces do Európskej únie, nebudú tzv. Maastrichtské kritériá neznámou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite