Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.týždeň v ekonomike: Koniec najbohatšieho muža, sprísňovanie úverov a odpustené nedoplatky

.juraj Medvec .ekonomika

Pripravili sme pre vás to najzaujímavejšie, čo sa za posledný týždeň udialo v ekonomike. Prajeme príjemné čítanie.

Juraj Medvec

rušný týždeň centrálnych bánk

Tento týždeň patril medzi najaktívnejšie na monetárnom fronte v posledných mesiacoch. Hneď tri z kľúčových svetových centrálnych bánk totiž pokračovali v nastavenej trajektórii dvíhania úrokových sadzieb. Ako prvý prišiel na rad americký Fed, ktorý v súlade s očakávaniami trhu zvýšil sadzby o 0,25 percenta. Podľa trhu by malo ísť o jedno z posledných dvíhaní sadzieb a v Amerike sa tak cyklus sprísňovania úverových podmienok rýchlo blíži ku svojmu koncu. Samozrejme iba v prípade, že sa nestane nič neočakávané. 

A práve to sa dnes udialo, keď dáta z amerického trhu práce roztrhali všetky očakávania analytikov na franforce a namiesto 180-tisíc nových miest pribudlo viac ako 500-tisíc. Naopak nič neočakávané sa neudialo vo Frankfurte. ECB na svojom tohto týždňovom zasadnutí dvihla sadzby o pol percenta na úroveň 3,25 % a zahanbiť sa nenechala ani Bank of England. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite