Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európska centrálna banka plánuje aj v marci zvýšiť úrokové sadzby

.sita .ekonomika

Aktuálnym rozhodnutím zdvihli základné úrokové sadzby podľa Petra Kažimíra, guvernéra Národnej banky Slovenska, na najvyššiu úroveň za uplynulých 15 rokov.

Európska centrálna banka plánuje aj v marci zvýšiť úrokové sadzby SITA/AP Photo/Michael Probst Európska centrálna banka v Nemecku

európska centrálna banka (ECB) bude pokračovať so zvyšovaním úrokových sadzieb, potvrdil guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. „V marci máme v úmysle pokračovať v nastolenom rytme a opätovne zvýšiť sadzby o 50 bázických bodov,“ uviedol Kažimír. ECB zvýšila vo štvrtok kľúčové úrokové sadzby o pol percentuálneho bodu.

Aktuálnym rozhodnutím zdvihli základné úrokové sadzby podľa Kažimíra na najvyššiu úroveň za uplynulých 15 rokov. „Aj keď je januárový pokles inflácie pod deväť percent veľmi vítaný, sme stále veľmi, veľmi ďaleko od cieľa. Nemôžeme si dovoliť poľaviť v tempe a na základe dnes dostupných dát na to ani nevidím dôvod,“ konštatuje Kažimír. Zároveň sa obáva, že jadrová inflácia môže zotrvať na privysokých úrovniach a to je podľa neho neprípustné. „V momente, keď si ľudia a podniky zvyknú na vysokú infláciu a pretaví sa to do očakávaní, máme zásadný problém,“ varuje guvernér NBS.

V marci plánujú teda pokračovať v nastolenom rytme a opätovne zvýšiť sadzby. Marec bude zároveň mesiac, keď budú mať k dispozícii aktualizované predpovede o očakávanom vývoji ekonomiky a inflácie na tento a najbližšie dva roky. „Bude to pre mňa moment, keď sa začať rozprávať o tom, čo ďalej. Za predpokladu, že marcové a následne júnové odhady ukážu pokles inflácie k cieľu, môžeme začať opatrne hovoriť, že sa nám darí krotiť inflačnú beštiu,“ povedal Kažimír.

Myslí si, že marcové zvýšenie nebude posledné. O tom, koľko ďalších bude potrebných, rozhodnú následne. „Zatiaľ čo my pokračujeme so zvyšovaním sadzieb, finančné trhy už začali špekulovať o tom, kedy začneme so znižovaním sadzieb. My však ešte nie sme na vrchole a myslím si, že na ňom nebudeme ani v marci,“ informoval Kažimír. Zároveň zopakoval, že na tom vrchole chcú aj zotrvať. A to tak dlho, kým nebudú mať istotu, že už je čas na zostup.

Európska centrálna banka zvýšila vo štvrtok kľúčové úrokové sadzby o pol percentuálneho bodu. Úroková sadzba hlavných refinančných operácií a úrokové sadzby jednodňových refinančných a jednodňových sterilizačných operácií sa zvyšujú na 3 %, 3,25 % a 2,50 %. ECB od júna 2022 pravidelne zvyšuje sadzby. Naposledy ich zvýšila v polovici decembra o 50 bázických bodov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite