Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Priemerná ročná harmonizovaná inflácia dosiahla vlani 12,1 %

.sita .ekonomika

Decembrová medziročná harmonizovaná inflácia dosiahla 15 %.

Priemerná ročná harmonizovaná inflácia dosiahla vlani 12,1 % SITA/AP Photo/Michal Dyjuk

priemerná ročná harmonizovaná inflácia dosiahla v minulom roku 12,1 %. Je to podľa Štatistického úradu SR druhá najvyššia hodnota od roku 2000. Vtedy bola jej úroveň 12,2 %. V samotnom decembri spotrebiteľské ceny podľa európskej harmonizovanej metodiky medziročne vzrástli o 15 %, v novembri to bolo o 15,1 %.

Medzimesačne ceny v decembri vzrástli o 0,1 %. To bola podľa úradu najnižšia hodnota spomedzi všetkých mesiacov roka. Podobne ako v predchádzajúcich mesiacoch na medzimesačné zvýšenie cenovej hladiny najviac vplývalo zvýšenie cien v odbore potraviny a nealkoholické nápoje.

Druhý najvýraznejší vplyv na rast cien v decembri v porovnaní s novembrom mali bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá. Tretí najvyšší príspevok k medzimesačnej inflácii bol v odbore nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domácnosti. Naopak, medzimesačnú infláciu najviac znížil pokles cien v odbore doprava, najmä vplyvom poklesu cien pohonných hmôt.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite