Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dáta bez pátosu: Peklo so zálohami za energie?

.dáta bez pátosu .ekonomika

Riešením je elegantná schéma z Čiech. Naša vláda to ale ani nezvažovala, nevieme sa učiť od iných.

Dáta bez pátosu: Peklo so zálohami za energie?

PROBLÉM: ZÁLOHOVÉ PLATBY

Dnes celé Slovensko rieši platby záloh za energie. Je to dávno prežitý mechanizmus zo socializmu. Zálohy sú vyžadované v obchodných vzťahoch, kde je riziko „nezaplatenia“, čo v prípade energií nie je reálny problém, lebo po nezaplatení faktúry dodávateľ rieši neplatiča procesom s odpojením.

Zálohy neplatíme ani čerpacej stanici, kam si prídeme po palivo. Zaplatíme na základe odobraného množstva. Zálohy neplatíme už dávno ani mobilným operátorom (aj keď také bolo), lebo odmerajú spotrebu dát a hlasu a pošlú faktúru, ktorá je splatná do určitého obdobia.

Dodávatelia energií vedia zistiť odber ku koncu mesiaca na každom ističi a vedia poslať skutočnú faktúru na mesačnej úrovni. Ale z neznámych dôvodov (lebo im to vyhovuje, ale len IM) riešia dodávky platením záloh dopredu a aj v nezvyčajných a prehnaných výškach. A nútia zákazíka: domácnosť, obec, mesto, živnostníka, firmu, veľkú firmu financovať z domácich zdrojov seba samých a vylepšujú si tým cashflow. Na to ale majú banky, prípadne vládu, ak treba pomôcť so zálohami (kauciami) na burzách za forwardové obchody. Schémy na tento problém schválili pre obchodníkov a dodávateľov energií Nemecko, Švédsko a aj iné krajiny EÚ. 

Na Slovensku je problém so zálohami. 

RIEŠENIE: Okamžite prejsť na mesačné faktúrovanie spotreby ex-post s vystavením faktúry s určitou dobou splatnosti (ako pri zúčtovacej faktúre na konci roka) a posunúť cash flow (platby) zákazníkov o 30-60 neskôr do minulosti. 

PROBLÉM: VYSOKÉ ZÁLOHY

Nezmyselne vysoké zálohy si pýtajú dodávatelia od zákazníkov s odberom do 30 MWhodín ročne na základe výpočtu URSO (Úrad pre reguláciu sieťových odvetví), ktorý stanovil cenu elektrickej energie na takmer EUR 650 za 1MWhodinu. Čítate dobre: 650 eur. Šialený výpočet na základe šialeného vzorca, do ktorého dosadil LEN 3 mesiace z roka 2022, kedy bola elektrina najdrahšia na burze. 

Je to podobné, ako keby koncoročnú známku vášmu dieťaťu na vysvedčení uzavreli z obdobia 5. apríla až 7. mája, kedy síce bolo Vaše dieťa v škole, ale po 3 týzdňovej chorobe. Nezmysel.

U neregulovaných subjektov je situácia podľa dodávateľa niekde mierne lepšia, ale niekde aj výrazne horšia, lebo ceny z cenníkov sa líšia od 400 eur až po takmer 1000 eur.

RIEŠENIE? Nie, nie je ním oznam a spúšťanie schém pomoci na LEN niektoré mesiace s výrazným oneskorením a so zložitou administratívou a so žiadosťami na každý jeden istič za každý jeden mesiac. Slovenská vláda takú schému spustila, ale len pre august a pre september 2022 a všetky ostatné obdobia od marca 2022 do dnes na prípadnú pomoc čakajú.

SKUTOČNÉ RIEŠENIE

V Českej republike vláda už 4. januára schválila schému pomoci s energiami. Ale namiesto „buzerovania“ tisícov samospráv, stotisícov živnostníkov a desaťtisícov firiem so žiadosťami urobili jednoduchú skratku. Dohodla sa s pár desiatkami dodávateľov plynu a aj elektrickej energie a dotácie dá im. Stanovila im zároveň strop=cenu, za ktorú môžu faktúrovať VšETKÝM ODBERATEĽOM: domácnosti, verejné a štátne inštitúcie a firmy plyn a elektrinu.

Nikto nemá prehnane vysoké zálohy, nikto nie je prekvapený, všetci majú rovnakú férovú cenu a nikto nemusí žiadať o žiadne dotácie. Ak chce menej platiť, musí rozmýšľať ako UŠETRIŤ.

Vláda aj povedala, že má pripravených 6 miliárd eur na dotácie a tie budú použité na krytie rozdielu STROPU a skutočnej nákupnej ceny u dodávateľa. Plus rozumuná marža. Ak bude cena na trhu klesať, čo sa deje (v decembri bola priemerná cena 250 eur a v januári za 14 dní je 135 eur), tak sa vláde po určitom „dlhšom“ období otvára možnosť znížiť STROP a tým aj cenu pre všetkých v krajine a použiť rovnakú sumu dotácií (6 miliárd eur) na rozdiel vznikajúci z nižšej trhovej (nákupnej ceny dodávateľov) a určeného nižšieho stropu.

Elegantné, jednoduché, prehľadné, spravodlivé. Texty príslušných usmernení, výpočtov, odôvodnení a zákonov sú v češtine, čo sa ľahko číta a prekladá. Zopakujeme, že vláda zasadla už 4. januára 2023 a vypracované schémy schválila a zaviedla od 1/1 až do 31/12 2023 do praxe. Naša vláda zasadla prvýkrát o týždeň neskôr, nekompletne a vôbec nie k tejto veci.

V Čechách je všetko na pleciach štátu a dodávateľov energií: plynu a elektriny. Na Slovensku je všetko na pleciach všetkých, aj keď oni všetci majú na pleciach niečo úplne iné: niekto riadi obec, niekto učí v škole, niekto pečie chleba/vyrába nábytok/skladuje tovar. 

Už počas pan-dé-mie sme upozorňovali, že riešenia na „naše“ problémy s infikovanými a s chorými v iných krajinách prijali skôr, načas, vhodne a regionálne a uspeli. Ale my „cudzie nechceme“ a „svoje si vymyslíme“. Neskoro, nevhodne, neúčinne, zložito, bez účinku a najhoršie, že so ŠKODAMI.  A tak to robíme aj pri energiách.

Štát zamestnáva tisíce úradníkov, neschopných byrokratov, administratívne krysy a nevie dať dokopy pár rozumných ľudí z praxe, ktorí by prišli s vhodným riešením - asi replikou zo zahraničia. Ryba smrdí od hlavy.

Všetko podstatné o českom riešení je v 3 odstavcoch nižšie, v tlačovej konferencii v článku v linke a nakoniec aj v tom článku. Príjemné čítanie. Pre Dáta bez pátosu píše Ivan Bošňák.

„Vláda cenové stropy pro letošní rok stanovila na 6000 korun (240 eur) za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 korun (120 eur) za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Stropy platí od začátku roku pro domácnosti, firmy i veřejné instituce do konce letošního roku.

Systém kompenzací je podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) výsledkem společných jednání s obchodníky s energiemi. Mechanismus bude podle ministra rozdělen podle tržních specifik obchodníků, jejich nákupních strategií a uzavřených smluv se zákazníky. Samotné kompenzace mají vycházet z tržních cen doplněných o přiměřené marže. Síkela zároveň zdůraznil, že kompenzace nebudou pokrývat spekulativní nákupy dodavatelů.

Kompenzace bude obchodníkům vyplácet Operátor trhu s elektřinou (OTE), ke kterému budou obchodníci podávat své žádosti o úhradu za určité časové období. V nich musí specifikovat množství dodávané energie a náklady na ně. Oprávněnost úhrad bude podle Síkely ještě před výplatou kompenzací kontrolovat Energetický regulační úřad (ERÚ).“

Ak viete podporiť prácu na našich reportoch, môžete tak urobiť na: https://www.patreon.com/databezpatosu

Dajte šancu nášmu webu a ENERGIÁM na https://databezpatosu.sk/.../preco-maju-nase-firmy...

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite