Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v ekonomike: Slovenský trh práce šliape ako hodinky a inflácia dosahuje vrchol

.juraj Medvec .ekonomika

Pripravili sme pre vás výber toho najdôležitejšieho, čo sa udialo v ekonomike a na trhoch za posledných sedem dní.

.týždeň v ekonomike: Slovenský trh práce šliape ako hodinky a inflácia dosahuje vrchol pexels.com Slovenská inflácia teda podľa posledných čísel už ďalej nezrýchľuje. Kľúčovými bolo zlacnenie ropy a pohonných látok.

inflácia spomaľuje už aj na domácej pôde

Makroekonomické dáta zo sveta už niekoľko mesiacov kontinuálne poukazujú na klesajúcu infláciu. Slovensku sa však zlom v trende zatiaľ vyhýbal. To sa však postupne mení. V decembri  minulého roka inflácia oproti predchádzajúcemu mesiacu zrýchlila iba o 0,2 percenta. Ide o najmenší prírastok za celý rok 2022. V porovnaní s minulým rokom statky v decembri zdraželi o 15,4 percenta, rovnako ako v jedenástom mesiaci. Slovenská inflácia teda podľa posledných čísel už ďalej nezrýchľuje. Môže tak ísť o začiatok postupného zostupu k viac udržateľným úrovniam. Dvojciferné čísla totiž rapídnym tempom ujedajú z kúpnej sily a za každé euro na výplate si tak môžeme kúpiť čoraz menej a menej. 

Kľúčovými bolo zlacnenie ropy a pohonných látok celkovo a pozitívne prispeli aj potraviny. Tie konečne aspoň spomalili svoj dlhodobý a prudký cenový nárast. Ako upozorňuje analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák, rok 2022 zaznamenal najvyššiu priemernú infláciu od roku 1994. Pokiaľ ste teda mladší ako 28 rokov, ešte ste rýchlejší nárast cien vo svojom živote nezažili. Minulý rok sa tak, aspoň v tomto ohľade, stal čiastočne historickým. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite