Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

2023 v ekonomike a na trhoch? Tak trochu záhada

.juraj Medvec .ekonomika .týždeň v ekonomike

Minulý rok bol na trhoch v znamení rastu úrokových sadzieb a poklesu cien akcií. Isté je len jedno: že ten budúci bude úplne iný.

2023 v ekonomike a na trhoch? Tak trochu záhada HIROSHI WATANABE/GETTY IMAGES Minulý rok úrokové sadzby po celom svete prudko stúpali v reakcii na vysokú infláciu. Aj začiatkom tohto roka sa očakáva uťahovanie úverových podmienok, ale oveľa pomalšie.

minulý rok sa v ekonomike začal prituhujúcou energetickou krízou a rutinným vojenským cvičením v Rusku. To sa rýchlo premenilo na prvú skutočnú útočnú vojnu v Európe od druhej svetovej vojny. Spôsobila hrozné utrpenie našich ukrajinských susedov a aj u nás vyvolala dlho nevídané vášne. 

Ak by svet pokračoval v zabehnutých šľapajach, mali by sme čakať ďalšie sprísňovanie finančných podmienok v reakcii na vysokú infláciu. Ako však hovorí stokrát otrepaná fráza, jediná konštanta je zmena.

Čaká nás zásadná ekonomická transformácia? Skončí sa vláda inflácie? Príde recesia? Ak áno, bude plytká alebo katastrofická ako tá spred pätnástich rokov? Akoby nestačili všetky tieto neznáme premenné, divokú kartu v rukách drží politika a čoraz silnejšie aj geopolitika. S akými nápadmi príde Putin, Si Ťin-pching či náš domáci Matovič, je iba čerešničkou na torte.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite