Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Potraviny zdraželi, tento rok vyzerá lepšie

.juraj Medvec .ekonomika .spoločnosť

Turbulentný rok 2022 sa premietol aj do cien potravín. Energetická kríza či vojna na Ukrajine spôsobili ich historický nárast.

Potraviny zdraželi, tento rok vyzerá lepšie SITA/AP Photo/Julia Nikhinson, File

rok 2022 našim peňaženkám príliš neprial. Do rodinných rozpočtov sa okrem energetickej krízy a celkovej inflácie zahryzol aj prudký nárast cien bežných potravín. Tie za posledný rok zdraželi približne rovnako ako za necelú poslednú dekádu. Slovenské domácnosti sa tak museli uskromniť alebo vynakladať na potraviny väčšiu časť svojich príjmov. Rast cien najviac zasiahol najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva, najmä dôchodcov či rodičov na materskej dovolenke. Budúci rok by však mali cenové tlaky spoločne s celkovou infláciou spomaliť. Zásadné zlacnenie potravín ale podľa analytikov nenastane.

jeme drahšie

Po rokoch tlmeného rastu cien zažili aj potraviny v našich supermarketoch zdražovanie. Ich ceny sa minulý rok vyšplhali vyššie o celých 19 percent. Podľa Štatistického úradu SR išli od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu koncom februára minulého roka nahor viac ako počas predchádzajúcich desiatich rokov od januára 2013. „Potraviny v novembri zdraželi o ďalšie dve percentá, pričom dynamika ich medziročného rastu sa zrýchlila z 26,8 percenta až na 28,7 percenta,“ hovorí analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. „Potraviny tak tvorili opäť takmer 40 percent medzimesačnej inflácie a viac ako tretinu medziročnej,“ dodáva. 

„Hoci patríme medzi najvyspelejšie krajiny sveta, stále máme čo doháňať. V rámci Európskej únie vynakladáme najväčší podiel z príjmu na energie. “

Jedlo zdražovalo najmä kvôli energetickej kríze ešte pred vypuknutím vojny u nášho východného suseda. Po ruskom útoku však prišiel prudký nárast tempa. Globálny index sledujúci ceny potravín sa dostal na historické úrovne. K energetickej kríze sa neskôr ako motor rastu cien potravín pridala aj vojna na Ukrajine. Tá patrí medzi najväčších exportérov obilia a ďalších poľnohospodárskych produktov. Európske sankcie obmedzili aj vývoz z Ruska, čo tiež vytlačilo ceny nahor. Blokáda čiernomorských prístavov a stupňujúca sa energetická kríza iba priložili pod inflačný kotol, uvádza agentúra SITA.

Horšiu dostupnosť potravín podporujú aj výsledky reprezentatívneho prieskumu, ktorý si nechala vypracovať spoločnosť Kruk. Len 17 percent slovenských domácností sa zdražovanie potravín zatiaľ nijako nedotklo a nakupujú ich rovnako ako predtým. „Uskromniť sa museli najmä dôchodcovia, rodičia na rodičovskej dovolenke a nezamestnaní. Zásadnú pomoc pri obstarávaní potravín napríklad prostredníctvom potravinovej banky však zatiaľ potrebuje len minimum slovenských domácností,“ hovorí generálna riaditeľka spoločnosti Kruk Jaroslava Palendalová.

inflácia spomaľuje

Posledný rok bol pre spotrebiteľov čierny, na obzore sú však dobré správy. Známe príslovie hovorí, že zmena je jediná konštanta, a to platí aj v súčasnej situácii. Tvrdý nápor inflácie sme zažili v roku 2022, v novom roku by to malo byť v oblasti cien základných statkov pre spotrebiteľov výrazne lepšie. „Medziročný rast cien potravín by sa už mohol blížiť k bodu kulminácie – i vďaka silnému bázickému efektu v nasledujúcich mesiacoch, hoci do konca roka ho pravdepodobne ešte nedosiahne,“ potvrdzuje lepšie vyhliadky Koršňák. Analytik však zároveň tlmí prehnane pozitívne očakávania nakupujúcich. „Zostup z rekordných úrovní bude budúci rok len veľmi pozvoľný,“ dodáva. Stále si tak priplatíme, ale naše výdavky budú rásť pomalšie. Medzi možnosťami je dokonca aj mierny pokles cien, ten sa však v súčasnosti zdá málo pravdepodobný.

Na medzinárodnej scéne sa totiž ukazujú dobré správy. Pomaly klesajú ceny energií a pohonných hmôt, ktoré tvoria dôležitú časť celkových nákladov pri potravinách. Postupne klesá aj spomínaný globálny index cien potravín. Podľa expertov sa jeho pokles v minulosti pretavil do nižších cien na našich pultoch v priebehu niekoľkých mesiacov. 

Hoci patríme medzi najvyspelejšie krajiny sveta, stále máme čo doháňať. V rámci Európskej únie vynakladáme najväčší podiel z príjmu na energie. Výrazne viac ako priemernému Európanovi odčerpávajú z rozpočtu Slovákov aj bývanie a práve potraviny. Naše priemerné výdavky na bývanie a potraviny spolu predstavujú najviac zo všetkých krajín EÚ. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite