Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štátny rozpočet: Egoizmus, neľudskosť, asociáli a cynici

.juraj Medvec .ekonomika .rozpočet

Z rozpravy o rozpočte sa stáva zákopová vojna. Obe strany majú svoje argumenty a nikto neplánuje ustúpiť. Plán rozpočtu počíta s najväčším deficitom v EÚ.

Štátny rozpočet: Egoizmus, neľudskosť, asociáli a cynici MARTIN BAUMANN/TASR 14. október 2022, Bratislava: Minister financií Igor Matovič po tom, čo vláda schválila návrh štátneho rozpočtu.

sága štátneho rozpočtu sa chýli ku koncu. Obe rozhádané strany majú svoj pohľad na vec a ten v súčasnosti vyzerá ako nezmieriteľný. Kým vláda hovorí o potrebe pomôcť ľuďom prekonať krízové obdobie, opozícia má opačný názor. Podľa nej je rozpočet nezodpovedný a v budúcnosti nás vytváranie masívnych dlhov dobehne. Faktom však zostáva, že budúcoročný deficit bude najvyšší spomedzi všetkých členských štátov EÚ. Hlavným kritikom finančného plánu je strana Sloboda a solidarita. Podľa SaS je rozpočet zle nastavený, populistický a – ako opätovne zdôrazňujú – nezodpovedný. 

Liberáli sa dokonca obávajú medzinárodného reputačného rizika a takto pripravený rozpočet nám môže spôsobiť problémy na európskej scéne. Dôvodom má byť prekračovanie výdavkových limitov a nulová snaha vlády o ich návrat do prijateľných mantinelov. Opačný pohľad majú zostávajúci členovia koalície. To, že SaS nepodporí rozpočet, mrzí aj šéfa parlamentu Borisa Kollára. Ten prirovnáva súčasný stav pri hlasovaniach ku kupčeniu s poslancami počas druhej Dzurindovej vlády a hovorí, že SaS sa snaží vládu svojím prístupom vydierať. Podľa jeho slov na to doplatia ľudia vysokými cenami energií a tým, že nedostanú plánované štrnáste dôchodky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite