Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v ekonomike: Znížená DPH pre Kollára, osekaná ropa a silný trh práce

.juraj Medvec .ekonomika

Prinášame vám prehľad kľúčových udalostí posledných dní z oblasti ekonomiky. Prajeme príjemné čítanie.

.týždeň v ekonomike: Znížená DPH pre Kollára, osekaná ropa a silný trh práce SITA/AP Photo/Aurel Obreja Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová

prekvapivo silný trh práce

Inflácia prudko spomaľuje. Aj najnovšie dáta z amerického trhu práce mali túto skutočnosť potvrdiť. Nepotvrdili. USA pridali za posledný mesiac 263-tisíc nových pracovných miest, oveľa viac ako očakávaných dvestotisíc. Miera nezamestnanosti pritom zostala na historicky nízkych úrovniach okolo 3,7 percenta. V súčasných inflačných časoch však dobré správy predstavujú pre investorov v skutočnosti zlé správy. Silný trh práce totiž podporuje ďalší rast inflačných tlakov a nízka nezamestnanosť umožňuje ďalší nárast miezd. 

Potvrdili to aj ďalšie dáta. Priemerné hodinové mzdy amerických pracovníkov za mesiac vyrástli o výrazných 0,6 percenta a tlačia tak mzdovú infláciu nahor. Pôvodné očakávania pritom boli iba na rast o 0,3 percenta. Podľa investorov tak Fed dostal ďalšiu muníciu a dôvody na dvíhanie úrokových sadzieb a postupné znižovanie svojej súvahy na najbližšie mesiace. Oba kanály by mali priniesť vyššie úroky, prísnejšie kreditné podmienky a nakoniec nižšiu infláciu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite