Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v ekonomike: Inflácia nikam neodchádza a vyššie sadzby tiež nie

.juraj Medvec .ekonomika

Úľava pre hlad v krajinách tretieho sveta, prudký rast cien a čoraz prísnejšie úverové podmienky. Prinášame vám prehľad vybraných udalostí z ekonomiky za posledných sedem dní.

Juraj Medvec

jastrabí Fed

Monetárny front nepriniesol nijaké zásadné prekvapenia. Americký Fed podľa očakávaní zvýšil úrokové sadzby o trištvrte percenta a naďalej tak pokračuje v aktívnom boji proti inflácii. Ešte nedávno boli úrokové sadzby na nule a dnes sú v rozmedzí 3,75 až 4 percentá. Investori, ktorí po posledných poznámkach vedenia Fedu očakávali zmiernenie jastrabej rétoriky a naznačenie pomalšieho dvíhania úrokových sadzieb, zostali sklamaní. Na tlačovej konferencii okamžite po oznámení rozhodnutia Jerome Powell naopak ešte pritvrdil rétoriku. 

Šéf americkej centrálnej banky vyslovene povedal, že úvahy investorov očakávajúcich pauzu pri sprísňovaní monetárnej politiky sú predčasné. Powell tiež varoval, že kvôli trvale vysokej inflácii je šanca na mäkké pristátie, teda návrat cenovej stability a nízkej inflácie bez pádu ekonomiky do recesie, čoraz menšia. 

v EÚ padá rekord za rekordom

Nedávno sme písali o tom, že inflácia v Eurozóne prekonala nové rekordy a za september dosiahla úroveň 9,9 percenta. Dokonca sme to zaokrúhlili na „približne desať percent“. V októbri si už sémantickými nepresnosťami pomáhať nemusíme.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite