Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Realitný trh je stále silný, ale rast sa spomaľuje

.juraj Medvec .ekonomika .týždeň v ekonomike

Vyššie úroky začína cítiť aj bratislavský trh s bývaním. V hlavnom meste je ale taký nedostatok bývania, že ceny len tak klesať nebudú.

Realitný trh je stále silný, ale rast sa spomaľuje AVALON/GETTY IMAGES Nízka zásoba hotových bytov a masívny previs dopytu nad ponukou naďalej držia v Bratislave ceny bývania mimo dosahu bežných ľudí.

mnohí záujemcovia o kúpu prvého bývania s napätím očakávajú prepad realitného trhu a pokles cien. Verejnosť má stále v pamäti skazu, ktorú priniesla veľká kríza spred štrnástich rokov. Viera v pesimistické vyhliadky realitného trhu v Bratislave však zatiaľ naráža na trpkú realitu. Trh naďalej rastie, aj keď spomalenie je evidentné. Ceny mimo dosahu bežných ľudí naďalej drží nízka zásoba hotových bytov a masívny previs dopytu nad ponukou. Nedostatok priestorov na bývanie sa po veľkej kríze postupne hromadil, ako sa oslabení developeri sústredili iba na projekty „na istotu“. Ani dnes novostavby nestíhajú pokrývať roky budovaný nenaplnený dopyt.

Proti odolným cenám nehnuteľností však hrá viacero faktorov a na ceny bytov sa zo všetkých strán zlietajú negatívne správy. Hospodársky pokles, inflácia, energetická kríza, vojna, drahšie hypotéky – to všetko by malo tlačiť ceny bytov nadol. Ak bude súčasná náročná ekonomická situácia naďalej pokračovať, analytici očakávajú ďalšie spomalenie a väčšina z nich dokonca aj korekciu a výraznejší pokles cien. Dnes však hráči na trhu aj spotrebitelia čakajú, ako sa vyvinie situácia s cenami materiálov, infláciou či cenami hypoték. 

„Väčšina hráčov hovorí o citeľnom spomalení rastu a ochladení dopytu.“

trh spomaľuje

V posledných rokoch bratislavský realitný trh neustále stúpal. Mnohí varovali pred zopakovaním bubliny z roku 2008. Dnes však ceny nehnuteľností protivetru odolávajú, masívne poklesy cien sa zatiaľ nekonajú a je otázne, či k nim vôbec príde. O citeľnom spomalení rastu a ochladení dopytu však hovorí väčšina hráčov. „Môžeme potvrdiť výrazné ochladenie dopytu,“ potvrdzuje realitná maklérka Daniela Rázová z Bond Reality.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite