Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európska komisia prijala návrh o okamžitých platbách v Európskej únii

.sita .ekonomika

Okamžité platby umožňujú ľuďom posielať peniaze kedykoľvek v priebehu dňa do desiatich sekúnd.

Európska komisia prijala návrh o okamžitých platbách v Európskej únii SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaer

európska komisia (EK) v stredu prijala legislatívny návrh na dosiahnutie, aby sa okamžité platby v eurách stali dostupné pre všetkých občanov a firmy, ktoré majú bankový účet v Európskej únii a Európskom hospodárskom priestore. Komisia o tom informovala na svojej internetovej stránke.

Okamžité platby umožňujú ľuďom posielať peniaze kedykoľvek v priebehu dňa do desiatich sekúnd. Ide o podstatne rýchlejšie platby oproti tradičným transferom, ktoré poskytovatelia platobných služieb prijímajú iba počas pracovného času a na účet adresáta prichádzajú až ďalší pracovný deň, čo môže trvať až tri kalendárne dni. Okamžité platby významne pomáhajú zlepšeniu toku hotovosti a prinášajú úspory nákladov pre firmy, predovšetkým pre malé a stredné podniky.

„Okamžité platby sa rýchlo stávajú normou v mnohých krajinách. Mali by byť dostupné aj pre všetkých v Európe, aby sme globálne zostali konkurencieschopní,“ uviedol výkonný podpredseda EK Valdis Dombrovskis. „Neexistuje dôvod, pre ktorý by mnohí občania a firmy v EÚ nemohli posielať a prijímať peniaze ihneď. Technológia na poskytovanie okamžitých platieb je k dispozícii od roku 2017,“ konštatovala eurokomisárka pre finančné služby, finančnú stabilitu a úniu kapitálových trhov Mairead McGuinnessová.

Návrh EK, ktorý mení a modernizuje Smernicu o Jednotnej oblasti platieb v eurách (SEPA) z roku 2012, obsahuje štyri požiadavky. Ide o to, aby okamžité platby boli všeobecne k dispozícii a aby boli cenovo dostupné. Ďalšou požiadavkou je, aby sa zvýšila dôvera voči okamžitým platbám, pričom poskytovateľ má mať povinnosť overovať súlad bankového účtu a mena prijímateľa platby. Štvrtou požiadavkou je odstránenie brzdenia spracovania okamžitých platieb v eurách a zároveň zachovanie efektívnosti kontroly osôb, voči ktorým sa uplatňujú sankcie EÚ.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite