Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ekonomický svet sa mení a spolu s ním cena pôžičiek

.juraj Medvec .ekonomika

Slováci sa musia pripraviť na vyššie splátky. Cena úverov bude naďalej prudko rásť.

Ekonomický svet sa mení a spolu s ním cena pôžičiek pexels.com

poslednú vyše dekádu sme boli zvyknutí, že úroky boli na nule, centrálne banky ekonomike pomáhali kvantitatívnym uvoľňovaním, ľudovo známym aj ako tlačením peňazí, a inflácia prakticky neexistovala. Ekonómovia hovorili o „novom normále“, teda nekonečné tlačenie peňazí a záporné sadzby nedokázali priniesť želaný rast cien. Po nečakanom údere pandémie spred dvoch rokoch centrálne banky v boji proti anemickej inflácii ešte pritvrdili.

Nasledovali ďalšie kolá kvantitatívnych uvoľňovaní, monetárne schémy, ktoré mali za cieľ zatlačiť reálne sadzby ešte nižšie, a to všetko podporovala expanzívna fiškálna politika vlád prostredníctvom masívnych rozpočtových deficitov a míňania. Keď sa hospodárstvo dostalo z najhoršieho prepadu, konečne sme uvideli aj infláciu. Z túžobne očakávanej dvojpercentnej hranice centrálnych bankárov sa ale rýchlo stala nočná mora. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite