Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vyššie úroky zatiaľ Slováci splácajú bez problémov

.juraj Medvec .ekonomika

Záujem o úvery sa po horúcej jari výrazne spomalil. Ľudia na drahšie pôžičky reagovali a úvermi sa predzásobili.

Vyššie úroky zatiaľ Slováci splácajú bez problémov SITA/AP Photo/Michael Probst Európska centrálna banka, Frankfurt, Nemecko.

vyššie úrokové sadzby vidia investori na burzách už rok. Dnes čoraz prísnejšie kreditné podmienky postupne prenikajú aj do reálnej ekonomiky. Zaregistrovali sme prvé zvýšenie úrokov na hypotékach za takmer dekádu a čoraz drahšie sa financujú aj obchodné spoločnosti či štáty. Základná ekonomická poučka o dopyte a ponuke platí aj pri cene dlhu. Finančné domy potvrdzujú, že s drahšími pôžičkami záujem o nové úvery postupne chladne. Po mimoriadne dobrom úvode roka, keď spotrebitelia v húfoch predlžovali fixácie svojich nízkoúročených úverov, jasne vidieť spomalenie. Je dobré byť opatrný, obavy o nesplácané úvery však nie sú na mieste. 

Aspoň zatiaľ. Platobná disciplína Slovákov je na historicky vysokých úrovniach a banky hlásia minimum zlyhaných úverov. Situácia na trhoch aj v reálnej ekonomike je však krehká. Vysoké účty za elektrinu, inflácia a tlmenie horúcich ekonomík centrálnymi bankami môže signalizovať, že máme pred sebou ťažké chvíle.

šikmá plocha

Centrálne banky po celom svete bojujú s infláciou dvíhaním úrokových sadzieb. Úroky sú zjednodušene cena, ktorú dlžník platí za to, že mu banka či iná inštitúcia požičia prostriedky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite