Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dáta bez pátosu: Fakt dobré správy — prehľad energií k 23.októbru

.dáta bez pátosu .ekonomika

Zásoby plynu narástli na rekordných 94% kapacity zásobníkov v EÚ. Mnohé krajiny sa dostávajú na hranu kapacity.

Dáta bez pátosu: Fakt dobré správy — prehľad energií k 23.októbru

ZÁSOBY A CENA PLYNU - OHREV A KÚRENIE

Pritekajúci plyn je možné spaľovať v elektrárňach, nakoľko je stále teplo a na kúrenie ho netreba.

Vykurovacia sezóna už beží viac ako mesiac, za ktorý pribudlo 7% plynu v zásobníkoch a tie sú na 100 miliardách m3, čo je o 17 miliárd viac ako pred rokom o tomto čase. Tieto fakty tlačia cenu plynu dole a tá naďalej klesá z rekordných cien koncom augusta: https://gas.kyos.com/gas/eu

Na Slovensku sú zásobníky plné na rekordných 93% kapacity. Je to bez zásobníka v Čechách, ktorý slúži ako železná rezerva pre domácnosti s pol miliardou m3.

Zásoby predstavujú 74% ročnej spotreby Slovenska a samotné postačia do konca apríla. Samozrejme, plyn naďalej priteká a už 2/3 z Nórska a z LNG, 1/3 stále z Ruska.

Rusko dodáva na dennej báze LEN asi 7% importu EÚ. Dnes za týždeň dodá toľko (500 mil. m3) ako pred pár rokmi dodávalo Rusko za 1 deň. Sme v pluse a najbližšie dni má byť teplo sa situácia sa ešte zlepší. Je pravdepodobné, že väčšina krajín naplní zásobníky pred zimou na 100%.

Cena plynu už klesla na tretinu z maximálnych hodnôt koncom augusta, z 340 USD na 115 USD.

Pri tejto cene plynu je možné elektrickú energiu z neho vyrobiť s nákladmi okolo 250 USD za 1 MWhodinu.

ELEKTRICKÁ ENERGIA

Cena elektrickej energie "base load" klesla na približne 1/4 z maximálnych hodnôt z konca augusta. Dnes sme a hodnote okolo 175 eur za 1 MWhodinu. 

Priemer zobchodovanej elektriny na krátkodobom trhu OKTE je za celý október tesne nad 200 eur.

V najdrahšom mesiaci august to bolo 492 eur a september bol 386 eur. Pokles je značný a silný, blížime sa minuloročným októbrovým hodnotám. https://www.okte.sk/sk

RUSKÁ ROPA - NÁSLEDNE NAFTA A BENZÍN

Bohužiaľ, tak BRENT, ako aj URAL sú na vzostupe a citeľnom, za mesiac je to viac ako +10%. Ural je dnes ale o 10% nižšie ako v októbri pred rokom.

Zlomil sa trend poklesu cien palív: benzín a aj nafty zdraželi o 10 / 12 (benzín / nafta) centov oproti minimám spred mesiaca.

Ruská ropa je lacnejšia ako pred rokom, ale vďaka vysokej cene plynu a elektriny je výroba paliv výrazne nákladnejšia. Benzín o 20% a nafta o 40% vyššie ako minulý rok.

Na Slovensku sú palivá v porovnaní s EÚ výrazne lacnejšie. Vývoju ich ceny škodia štrajky v rafinériach vo Francúzsku, nedostatok hlavne nafty v Európe a aj zvýšené nákupy dieselu na vykurovanie (do zásob). 

EUR/USD KURZ

Všetky energetické suroviny sú kótované v USD a preto pokles kurzu takmer o 16% medziročne je samo o sebe veľmi zlou správou.

Ale trend za posledný týždeň sú dobré (mesiac +2%). (https://finance.yahoo.com/quote/EURUSD=X/)

ZÁVER A PREDIKCIA

Pozitívny vývoj pokračuje u plynu a následne aj u elektriny. U plynu ešte stúpnu zásoby a ku koncu októbra dosiahne EÚ špičku nad 95% v plnosti zásobníkov. To bude do konca zimy (koniec marca) už len 5 mesiacov = 22 týždňov. Už máme 5 týždňov "plynovej zimy" za sebou. 

Ropa je stále pod 100 USD a zvlášť ruská ropa s cenou okolo 75 USD je lacnejšia ako minulý rok. Pokles je ale kompenzovaný poklesom kurzu EUR / USD. 

Palivá na Slovensku lacné nie sú (výnimkou sú čerpačky ORLEN pri Kauflandoch) a obrat z poklesu cien na rast nás zaskočil.

Stále veríme, že do konca roka nás čaká pokles cien palív, a nie rast. S návratom pracovníkov do rafinériek vo Francúzsku, pokles cien plynu a elektriny, ktoré sa používajú na výrobu v rafinérkach a stabilita/rast kurzu EUR / USD by mali prispieť k poklesu v cenách palív z "dnešných 1,74 eur za benzín a z 1,89 eur za naftu.

Máme na Vás 2 prosby:

Dajte šancu nášmu webu a surovinám na https://databezpatosu.sk/suroviny/

PLYN:

https://cutt.ly/1B6aosd

https://cutt.ly/IB6sGIo

https://cutt.ly/FB6sLR7

ELEKTRINA: VÝROBA, ZDROJE, CENY

https://cutt.ly/vB6sPtv

PALIVÁ NA ČERPAČKE:

https://cutt.ly/hB6ax7K

https://cutt.ly/AB6aAps

Ak chcete a viete podporiť prácu na našich reportoch, môžete tak urobiť na: https://www.patreon.com/databezpatosu

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite