Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tak rýchlo, ako sa len dá

.elena Akácsová .ekonomika .lifestyle

Preklikávate sa článkami, už ste prebehli cez niekoľko a ešte ste si nič neprečítali? Tak sa konečne zastavte a čítajte pozorne až do konca. Nedozviete sa nič, čo by ste museli bezpodmienečne vedieť, ale možno vám to daruje jednu pomalú chvíľku.

Tak rýchlo, ako sa len dá foto: Profimedia.sk/Corbis/Betsie van der Mee Najväčším umením nie je prečítať a vedieť čo najviac, ale ubrániť sa tým 99,99 percenta informácií, ktoré nepotrebujete.

čo by sme mali robiť, aby sme mali také pekné trávniky, ako vy?“ pýta sa Američan na návšteve v Anglicku. „Musíte začať pred štyristo rokmi.“ Niektoré veci jednoducho nejde robiť rýchlo a poriadne. Teda, takmer vždy existuje aj nejaké šikovné instantné riešenie, ktorým sa dá tých 400 rokov skrátiť na jedno poobedie a dokonca to môže aj celkom dobre vyzerať a fungovať. Krásny anglický trávnik môžete mať hneď. Stačí si ho kúpiť stočený v rolke ako koberec a ani si nemusíte obuť gumáky a zašpiniť ruky, nainštaluje vám ho špecializovaná firma. Dá sa to aj takto, ale načo? Majiteľ, ktorý nemal čas na prípravu pôdy, siatie, prevzdušňovanie, hnojenie a polievanie, si možno občas, keď je to už veľmi nevyhnutné, nájde čas na pravidelné kosenie, ale už si nenájde čas sa z toho trávnika dlho a pomaly tešiť. Napríklad si na ňom urobiť piknik. 

tyraniu okamihu naštartovali Suméri

Vtip s anglickým trávnikom som si požičala z knihy nórskeho sociálneho antropológa Thomasa Hyllanda Eriksena Tyranie okamžiku, s podtitulom Rychlý a pomalý čas v informačním věku (Doplněk, 2009). Kniha bola napísaná už pred desiatimi rokmi, pred Facebokom a v začiatkoch Googlu. Aj napriek tomu, že sa venuje fenoménu, pre ktorý je desať rokov celá večnosť a ktorý Google a sociálne siete dramaticky ovplyvnili, celkom jasnozrivo predpokladal aj spoločenské dôsledky toho, čo v čase písania nemohol poznať. 

Pred desiatimi rokmi sme už aj na Slovensku mnohí používali e-mail a internet, ale skôr sme boli opojení tým, čo všetko nám to dovoľuje a aké ohromné možnosti to do budúcna ponúka. Pamätáte sa na tie výpočty, koľko papiera sa ušetrí? A koľko času! Neuvedomovali sme si celkom, že každá technológia so sebou prináša aj nezamýšľané dôsledky, ktoré majú na spoločnosť zásadnejší vplyv ako dôsledky očakávané.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite