Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Trend poklesu cien palív sa zlomil, zásoby plynu stabilne rastú

.dáta bez pátosu .ekonomika

Ruská ropa - následne nafta a benzín: Bohužiaľ, tak BRENT, ako aj URAL sú na vzostupe a citeľnom, je to z konca septembra +10%. Ural je dnes ale nižšie ako v októbri pred rokom.

Dáta bez pátosu: Trend poklesu cien palív sa zlomil, zásoby plynu stabilne rastú

ruská ropa - následne nafta a benzín

Bohužiaľ, tak BRENT, ako aj URAL sú na vzostupe a citeľnom, je to z konca septembra +10%. Ural je dnes ale nižšie ako v októbri pred rokom.

Zlomil sa nepochopiteľne trend poklesu cien palív: benzín a aj nafty zdraželi o 4 centy za posledný týždeň a sú tam kde pred mesiacom.

Palivá dobiehajú vývoj cien ropy a kurzu EUR/USD s oneskorením. Ale ak príde rast ceny ropy, tak zrazu máme nárast v cene palív takmer okamžite. Ruská ropa je rovnako drahá ako pred rokom, ale vďaka vysokej cene plynu a elektriny sú vraj palivá výrazne vyššie. Benzín o 20% a nafta o 40% vyššie ako minulý rok.

S nami je porovnateľné Česko s rovnakou spotrebnou daňou, ale s DPH o 1% vyššou na 21%. Napriek tomu sú tam palivá trvale lacnejšie. Pripisujeme to konkurencii v Česku a dominancii jedného hráča a skupina na Slovensku. Menšie siete čerpacích staníc nám túto hypotézu potvrdzujú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite