Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dáta bez pátosu: Elektrické šoky, už máme vinníkov — voda a jadro

.dáta bez pátosu .ekonomika

Bruegel pripravil výborný report a hlavne parádny graf. Ten report je ťažké, ale povinné čítanie pre každého, kto ide čokoľvek stropovať a regulovať.

Dáta bez pátosu: Elektrické šoky, už máme vinníkov  — voda a jadro

Je dobré, že tomu analytici z Bruegel rozumejú a vedia to podať a nakresliť. Teraz ešte aby to pochopili politici. Alebo aspoň jeden, ktorý by ostatným povedal, že „don't touch it“.

Kľúčové zistenia za prvých 8 mesiacov 2022 oproti 2021:

1) Európa nemala vodu (druhý stĺpec zľava). Voda nebola v priehradách. Netočili sa turbíny a nebola elektrina. Čím viac bolo teplo a leto, tým to bolo horšie. Presne opačne ako bolo treba. Voda to vzdala a nepomohola, keď bolo treba.

Čo je horšie, veľká nádej a súrodenci zelenej vodnej energie: vietor a slnko síce potenciálom narástli (novo-vybudované kapacity za rok), ale nevedeli chýbajúcu vodnú elektrinu suplovať. Ani v totále a už vôbec nie vtedy, keď bolo treba.

Už vieme, že to tak môže byť, že to takto môže skončiť a nechceme to opakovať.

2) Mimoriadne nízky výkon podalo jadro (prvý stĺpec zľava). Existujú 2 dôvody:

Nemecko je zodpovedné asi za 1/3 z toho prvého stĺpca, keď vyplo 4 GW výkonu, ale to bolo ohlásené, plánované, odstavené. Nič sa s tým nedalo robiť, lebo ani situáciu z bodu 1) nikto nepredpokladal, a tak sa išlo podľa plánu: ako nakoniec v Nemecku vždy. Ordnung muss sein.

Francúzsko povypínalo postupne až 27 GW výkonu, pričom v januári ešte išlo 47 GW výkonu, ale koncom augusta už len 20 GW. V podstate Francúzi sú zodpovední za 2 krát toľko ako Nemci, ale oni aspoň tie reaktory opravujú (skorodované trubky) a do konca tejto zimy ich opäť a na dlhé roky spustia.

3) Uhlie nebolo, lebo sa nerátalo, že nebude voda. A keď nie je voda, tak sa to uhlie nedalo po tej chýbajúcej vode v Rýne voziť z bane do kotla. A keď nebolo uhlie, nebola elektrina. A bol problém, lebo uhlia bolo vždy dosť v zásobe pri elektrárni. Ale mal byť plyn, ktorý nebol, ale to nikto v Nemecku nečakal.

A plyn prestal byť, lebo agresia, ale plynu bolo menej už od minulého roka, len sa mal spustiť NS II. Ale agresia a nespustil sa. Ono ani cez NS I. nešlo to, čo malo. A tak sa vyšpičkovala cena.

4) Najhoršie je, že Európa nezačala šetriť a všetci spotrebitelia začali hromžiť, že elektrinu potrebujú a nemajú a je drahá. 

Tých 28 TWhodín elektrickej energie (stĺpec úplne vpravo), ktorej sa vyprodukovalo menej je ekvivalent 1% spotreby EÚ. To sme sa moc nehecli. Tak sa hecla cena a vyletela v ponuke v priemere v III. štvrťroku 2022 oproti III. štvrťroku 2021 na 3-násobok.

Ale už III. štvrťrok 2021 bola cena na 2-násobku oproti I. štvrťroku 2021. Stručne: 3Q2022 nbola cena na 6-násobku ceny v 1Q2021. Teraz septembri a v októbri už ide dole a klesá, ale zo 6-násobku to bude trvať dlho, rátajme v 1/4-rokoch. Veľa a ešte ide zima. Napriek tomu: klesá a vrchol = špičku máme za sebou (26-30 august 2022).

V niektorých situáciách nestačilo ani zvýšenie produkcie z uhlia a z plynu uspokojiť dopyt po elektrine. V dôsledku toho sa ceny ešte viac zvýšili na úrovne, pri ktorých spotrebitelia prestali elekrinu spotrebúvať. Z krátkodobého hľadiska je dopyt po elektrine veľmi cenovo nepružný, ceny sú veľmi vysoké a malé zmeny v objeme môžu viesť k nestálym cenovým výkyvom“, píše Bruegel.

Tomu reportu dajte šancu, aby bolo jasné, ako zložité to je. 

A dajte šancu a follow aj Ivan Bošňák - Župa bez pátosu, lebo by som si mal pripravovať webku, (a nie o elektrine študovať a písať).

Na tej webke bude, že treba po župných školách a domovoch pre seniorov porobiť fotovoltaiku pre mangle, práčky, sušičky, jedálne - konvektory a umývačky a že treba cesty opraviť, aby po hrbolcoch neskákali autobusy Arriva s ľuďmi ako s dobytkom a nekazili ich a že možno aj vlak treba objednať na regionálnu trať a nahradiť autobus, lebo šoférom išli platy hore a nafta je aj tam, aj tam, len vlak odvezie toľko ľudí ako 10 autobusov. A že osvetlenie v školách sa malo vymeniť pred rokom za k-o-v-i-d-u a že aj moderné pomôcky treba nakúpiť a že klimatizáciu treba pedagógom v zborovniach a nie na župe na komunikačnom odbore do kanclu. A že asi 100 ďalších "rozum-to-dá" vecí treba spraviť teraz, lebo o 2 roky budú o 30% drahšie. Teda keď sa už nestihli a neurobili pred 3 rokmi, keď boli o 30% lacnejšie (aj služby aj materiál). To je teda za dvojnásobok o 2 roky oproti pred 3 rokmi (2024 vs. 2019). Nuž ale.... priority  

  • Dajte šancu nášmu webu a surovinám tu.
  • Ak chcete a viete podporiť prácu na našich reportoch, môžete tak urobiť tu.
  • Pohrajte sa s grafmi ceny elektriny tu.
  • Pozrite si produkciu, dovozy a vývoz tu
  •  Kto sa chce hrať s mapou prepojení, môže tu.

PREVODNÍK: 1 GW výkonu po celý rok je pri 95% utilizácii asi 8 TWhodín elektrickej energie. Za 8 mesiacov je to 5-6 TWhodín.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite