Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Firmy sa boria s vysokými cenami energií a infláciou

.juraj Medvec .ekonomika .názory

Spomalenie ekonomickej aktivity cítia firmy naprieč celou ekonomikou. Viaceré vinou prehnaných cien energií zastavili výrobu. To všetko v čase, keď ceny vstupov rastú bezprecedentným tempom.

Firmy sa boria s vysokými cenami energií a infláciou BRANISLAV BIBEL/SITA 14. júl 2022 Bratislava: Lisovňa automobilových dielov v závode spoločnosti Volks - wagen Slovakia.

slovenská ekonomika po zásahu pandémiou zažíva ďalšie ťažké obdobie. Na spoločnosti sa zosypalo viacero negatívnych faktorov naraz. Vrásky na čele im dnes spôsobujú najmä vysoká inflácia a historické ceny energií. Tlačenie peňazí v reakcii na covid vyústilo do rastu cien nevídaného niekoľko dekád, k čomu sa pridali problémy s dodávateľskými sieťami. Tie ceny tovarov a materiálov vytlačili ešte vyššie. Už vyše roka trvajúcu energetickú krízu vyhrotil barbarský útok Ruskej federácie na bratský ukrajinský národ.

Súbeh negatív čoraz viac zasahuje firmám do ich ziskovosti. Naprieč všetkými segmentmi sa tak začalo so šetrením a optimalizáciou nákladov. Niektoré spoločnosti dokonca museli odstaviť výrobu a dopredávať iba zásoby – aspoň do času, kým sa znovu neoplatí naštartovať produkciu. 

Okrem vysokých cien vstupov sa napätie začína prejavovať aj v ďalších kanáloch. Napríklad dodávatelia a subdodávatelia v realitnom segmente majú čoraz väčší problém s likviditou a za dodávky sa musia platiť zálohy vopred. Napätá situácia sa prenáša aj do rozpočtov domácností. Krízu životných nákladov vidia firmy z retailu už aj v nákupných košíkoch spotrebiteľov. Tí pod tlakom rastúcich cien nakupujú lacnejšie výrobky, v menšom množstve a dôsledne kontrolujú každé euro výdavkov. Viaceré podniky tak hovoria, že ekonomika sa už dnes nachádza v hlbokej recesii.

náklady rastú aj v stavebníctve

Ťažké časy neobišli ani stavebné firmy a developerov. Tí stále cítia prudký nárast cien stavebných materiálov a infláciu, ku ktorým sa nedávno pridali aj vysoké ceny energií.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite