Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O teoretických nadmerných ziskoch a reálnej nezamestnanosti

.juraj Medvec .ekonomika

Ceny energií nútia firmy obmedzovať výrobu. Či ide o odstavenie výroby alebo výpadky elektriny, nepremyslené štátne zásahy môžu spôsobiť nezamýšľané následky.

O teoretických nadmerných ziskoch a reálnej nezamestnanosti SITA/AP Photo/Damian Dovarganes

pokiaľ ako firma potrebujete na svoj chod veľké množstvo elektrickej energie, v posledných mesiacoch ste sa dostali do nečakane ťažkej situácie. Ceny elektriny vystrelili do bezprecedentných výšok a vaše pôvodné odhady profitability môžete akurát tak skrčiť, zahodiť do koša a pripraviť nové. Tentoraz so započítaním dopadu desaťnásobnej ceny prúdu. Samozrejme, politici hladní po voličských hlasoch s populárnymi nápadmi dlho neváhali. Naprieč starým kontinentom sa čoraz viac skloňuje jednorazová daň pre „nadmerné“ zisky niektorých spoločností z energetického sektora. Inými slovami, aj keď je vašou prvoradou úlohou ako spoločnosti generovať zisk, akonáhle zarobíte „príliš veľa“, vláda musí zakročiť a prerozdeliť ho. Aspoň tak to prezentujú politici na medzinárodnej aj domácej úrovni. 

Že inflácia a energie firmám ujedajú zo ziskovosti je neoddiskutovateľný fakt. Prioritou vlády by nemalo byť, ako ich ešte viac zdaniť, prípadne ako ich donútiť obmedziť spotrebu energie v prospech domácností. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite