Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Operátori tvrdo pocítili rastúce ceny energií

.juraj Medvec .ekonomika .spoločnosť

Používate telefón či internet? Pripravte sa na vyššie faktúry, telekomunikačné firmy avizujú dvíhanie cien. Všetko však určite nie je čierne.

Operátori tvrdo pocítili rastúce ceny energií WESTEND61/GETTY IMAGES Operátori zatiaľ pokles v objednávkach necítia, ale kľúčové budú Vianoce.

akto pred rokom sa na pražskej burze obchodovala megawatthodina elektrickej energie za 70 eur. Necelý rok nato, koncom augusta, sa kontrakt vyšplhal na 984 eur. Cena kontraktu odvtedy prudko klesla, stále je však vysoko nad prijateľnými úrovňami. Energie a inflácia robia problémy aj kľúčovým slovenským telekomunikačným operátorom. Tým sa s bezprecedentnými cenami energií predražuje prevádzkovanie siete a drahá elektrina im ujedá zo ziskovosti. Operátori preto dnes avizujú, že bez zdvíhania cien by súčasnú ekonomickú situáciu neustáli. Firemní klienti a domácnosti sa tak musia pripraviť na ďalšie zvýšenie cien za paušály a internet. Sme teda v plnohodnotnej recesii? Podľa telekomunikačných firiem zatiaľ nie. Situáciu vyhodnocujú a čakajú na kľúčový štvrtý kvartál.

bezprecedentné náklady na elektrinu

Vysoké ceny elektrickej energie cítia na svojich nákladoch aj Orange, O2 a Slovak Telekom. Firmy hovoria, že podobný skokový nárast vstupov ešte nezažili. „Čelíme najprudšiemu a najzásadnejšiemu rastu vstupných nákladov v 25-ročnej histórii nielen našej firmy, ale celého telekomunikačného odvetvia,“ potvrdzuje Tomáš Palovský zo spoločnosti Orange Slovensko.

Orange pritom nie je jediná firma zo sektora, ktorej robia starosti drahé energie. Rapídny nárast cien potvrdzujú aj ďalšie spoločnosti z odvetvia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite