Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Musíme usporiť 5 miliárd. Podľa OĽaNO je štátna kasa v kondícii

.juraj Medvec .ekonomika

Vyššie dane a inflácia na jeden mesiac vylepšili štátny rozpočet a OĽaNO hneď vyšlo do útoku a hovorí o výbornom hospodárení štátu. A to napriek historicky najvyššiemu štátnemu dlhu a masívnemu očakávanému deficitu. Slovami klasika: to mi nevychádza.

Musíme usporiť 5 miliárd. Podľa OĽaNO je štátna kasa v kondícii SITA/Branislav Bibel

kto dlhšie sleduje vývoj rozpočtu našich verejných financií, určite si spomína na pamätnú tlačovku zo začiatku júla, ktorú ohlásil minister financií Igor Matovič a na ktorú sa nedostavil. Teda dostavil, ale iba na samý koniec, obvinil VÚC-ky a obce z nezodpovedného rozhadzovania peňazí, predstavil x-tý sociálny balíček a triumfálne odišiel. Dôležitejšie však boli vyjadrenia jeho podriadených z ministerstva financií. 

výstrahy zo všetkých strán

Tí vtedy upozornili na katastrofálny stav verejných zdrojov a uviedli konkrétne sumy, o ktoré musíme rozpočet zoštíhliť. Presnejšie tento rok musíme ušetriť 600 miliónov eur, budúci rok rovnako 600 miliónov eur a v roku 2024 musíme mať vyrovnaný rozpočet. Tak to vláde ukladá ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti. Sčítané a podčiarknuté to znamená ušetriť viac ako 5 miliárd eur. Samotný štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek vtedy hovoril, že každé zvýšenie výdavkov si vyžiada kompenzačné opatrenia – rozumej šetrenie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite