Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Palivá na čerpačkách – istota postupného poklesu

.dáta bez pátosu .ekonomika

Ak sa polovička Slovenka bude hneď ráno zaoberať odbornou témou dodávok ropy a vyhodnotí stav záverom: „Zelenský nám stopol ropu, poďme rýchlo natankovať“, tak je nám ako krajine AMEN.​

Dáta bez pátosu: Palivá na čerpačkách – istota postupného poklesu

ak komentátori v newsfilteroch denníkov okamžite komentujú stav tak, že na čerpačkách bude dnes, zajtra a v najbližších dňoch veľká neistota, tak AMEN TMA.

  • Krajine by veľmi pomohlo, ak by sa ľudia viac zaujímali, prečo im nejde autobus, mešká vlak, pribudli na aj tak rozbitej ceste ďalšie výtlky a prečo sa zavrela ďalšia ambulancia a starí rodičia stále čakajú v poradovníku na miesto v DSS,
  • prípadne by občania mohli mudrovať, prečo v obci nie je pokosená tráva a pozbierané odpadky. U nás pol národa rieši dodávky ropy a rovno vie, že ceny pôjdu hore, ale aj tak ropy nebude!

Dnes je doba, keď sa každý okrem pandémie rozumie aj vojne, hokeju a samozrejme aj energiám. O potratoch nehovoriac. Bez akejkoľvek analýzy, alebo čo i len pohľadu na dáta.

čo nám hovoria dáta k cenám ropy a benzínu/nafty

  1. Najvyššie na 93USD bola ropa Ural v strede júna. Odvtedy sa cena vlní a dostala sa pod 70USD. To je pokles 25%. Je to významný pokles, pod touto cenou bol URAL za posledné 2 roky len pár mesiacov. 
  2. Ceny palív na našich slovenských čerpacích staniciach klesajú už 5 týždňov. Oneskorenie je asi 3 týždne.
  3. Dnes je štvrtok a to je na Slovensku deň „D“, keď sa ceny u veľkých hráčov menia a menší hráči to odkukajú a prípadne pridajú centík hore/dole.

Dnes (11.8.2022) sme sa u najväčšieho hráča na trhu (Slovnaft) dostali:

  • s benzínom na 1,755 € (mínus 8 centov za 2 týždne)
  • s naftou na 1,799 € (mínus 6 centov za 2 týždne)

komentár (ktorého časti sa potvrdzujú, odkedy k palivám píšeme)

  1. Je to 6. týždňové zníženie v rade.
  2. Ropa klesá ku dnešku už 8 týždňov.
  3. Ak nepríde k zásadnému zvratu, čakajú nás ešte 2 zníženia.
  4. Obe zníženia sa stihnú do konca augusta.
  5. Mali by byť zásadné a s benzínom by sme sa mali dostať pod 1,7 € za liter a nafta bude len o pár centov drahšia ako benzín, ceny sa postupne priblížia. 
  6. Okolo 1,7 € za liter by mali byť ceny benzínu a nafty rovnaké, čo sa nemusí u oboch stihnúť do konca augusta, ale v septembri bude benzín na cene nafty a platí to aj naopak.
  7. Len si pripomeňme, že maximá oboch palív boli 1,95 € / 1 liter v týždni na prelome júna a júla tohto roka.

Naša pátosácka animácia cien v regióne.

Priemerné ceny palív na Slovensku.

Priemerné ceny ropy na svetových trhoch.

Ak sa chcete dočítať viac o tom, ako sa darilo gigantovi z Maďarska, ktorý aj u nás drží väčšinu trhu, tak nech sa páči link na ich správu investorom s výsledkami za 2. štvrťrok 2022 a celkový 1. polrok 2022. Tú ropu URAL nakupovali o 35 USD lacnejšie ako ostatní nakupovali BRENT. Krásny diskont a aj na základe neho výborné výsledky pre akcionárov, predčili všetky očakávania a aj ich vlastné predikcie spred pol roka. Diskont zostal na Slovensku nezdanený, spotrebná daň na palivá jedna z najvyšších v regióne, úľavy na DPH žiadne a regulácia „našťastie“ nijaká. 

Na účtoch majú k 30. júnu 2 miliardy EUR. Aj ak by sa zhoršil kurz EUR/HUF. Je to dvojnásobok oproti koncu minulého roka.

Ich rafinačné marže nájdete na strane 58. Gratulujeme! Údaje MOL.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite