Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v ekonomike: Ekonomiky za morom aj v Európe spomaľujú a ruská vláda ohýba dáta

.juraj Medvec .ekonomika

V strede leta sa na nás valia z ekonomiky pesimistické správy a svet debatuje, či sme alebo nie sme v recesii. Na záver týždňa si nezabudnite prečítať prehľad kľúčových ekonomických udalostí posledných dní.

.týždeň v ekonomike: Ekonomiky za morom aj v Európe spomaľujú a ruská vláda ohýba dáta pexels.com

s Ruskom nie je všetko také ružové

Podľa predstaviteľov Ruskej federácie krajinu západné sankcie ekonomicky nijako nepoškodili. Rusko si zaviedlo namiesto globálnych značiek vlastné McDonaldy, Coca Coly a ďalšie ruské prevedenia svetových výrobkov a v krajine sa žije lepšie ako kedykoľvek predtým – aspoň podľa ruských úradov. 

Tieto tvrdenia preskúmali vedci z Yaleovej univerzity v USA a málokoho šokuje, že prišli s inou verziou situácie. Podľa tímu vedcov Rusko opustili spoločnosti, ktoré donedávna tvorili takmer 40 percent jeho HDP, čo bežných Rusov vrátilo takmer na úroveň spred tridsiatich rokov. Vyschnutie exportu zasiahlo aj domácu spotrebu a Putinova vláda má dnes ekonomiku potácajúcu sa na hrane bankrotu s infláciou devastujúcou kúpnu silu obyvateľstva a nedostatkovým tovarom sú aj bežné veci každodennej spotreby. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite