Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Menej dovoleniek a energetická chudoba. Aj za to môže inflácia

.juraj Medvec .ekonomika .týždeň v ekonomike

Kým centrálne banky zodpovedne dvíhajú sadzby a bojujú s infláciou, vláda takmer každý týždeň príde s novým nesystémovým sociálnym balíčkom. Vládna kríza sa tak môže premeniť na vládnu príležitosť.

Menej dovoleniek a energetická chudoba. Aj za to môže inflácia IMGORTHAND/GETTY IMAGES Pre vysoké ceny energií, tovarov a služieb si veľa rodín nebude môcť dovoliť ísť tento rok na dovolenku.

po takmer pätnástich rokoch prvýkrát cítime tvrdé dopady inflácie. Za poslednú dekádu sme si zvykli na rast cien tesne nad nulou a minimálne znehodnocovanie našich výplat. Tento rok sa situácia dramaticky otočila. Rast cien sa dostal na dvojciferné úrovne a reálne mzdy stratu kúpnej sily nestíhajú dorovnať. Historicky vysoké úspory z obdobia covidu sa už vyčerpali a bez finančných rezerv začínajú cválajúcu infláciu pociťovať aj domácnosti. Podľa prieskumu portálu Kariéra.sk si až 37 percent Slovákov nemôže dovoliť nijakú dovolenku. 

Takmer totožných 38 percent plánuje dovolenkovať iba na Slovensku a nedopraje si tak oddych v cudzine. A to napriek tomu, že táto je sezóna je prvá, keď pandemická situácia pobyt pri mori alebo v horách v zahraničí bez problémov umožňuje. Finančnú neistotu podčiarkuje aj to, že iba 13 percent Slovákov plánuje počas leta oddychovať tak na Slovensku, ako aj v zahraničí. Dôvody na šetrenie sa sústreďovali najmä okolo nedostatku prostriedkov. Naše peňaženky zasiahli najmä prudko rastúce ceny energií a potravín.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite