Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juraj Medvec: Iba výnimka. Masívny prílev investorov nám nehrozí

.juraj Medvec .ekonomika

Pokiaľ chceme, aby sa Slovensko stalo vyhľadávanou destináciou pre zahraničných investorov a aby domáce podniky mohli naďalej tvoriť hodnoty, potrebujeme zmeniť mentálne nastavenie.

Juraj Medvec: Iba výnimka. Masívny prílev investorov nám nehrozí

príchod ďalšej automobilky, tentoraz na východné Slovensko, je dobrou správou. Treba však dodať, že je mimoriadne nepravdepodobné, že by nový investor predznamenával veľký prílev zahraničných investícií. V minulosti k nám prišli svetové značky umiestniť svoj kapitál a vytvoriť tisíce pracovných miest najmä kvôli vládnym „úplatkom“. Inak sa investičné stimuly rádovo v desiatkach percent hodnoty celkovej investície nedajú nazvať. 

Firmy nás na zlome milénia nevyhľadávali kvôli kvalitnému podnikateľskému prostrediu, nízkej byrokracii a predvídateľnosti právneho prostredia. Hlavnou motiváciou boli nízke mzdy a to, že časť nákladov preplatili daňoví poplatníci cieľovej krajiny. Dnes je situácia oveľa lepšia ako za čias Mečiarizmu, ale stačí ledva preliezť takto nízko nastavenú latku?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite