Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Začína sa nová kríza?

.juraj Medvec .ekonomika .spoločnosť

Firmy a spotrebitelia zatiaľ rastúce sadzby príliš nepociťujú. Iný príbeh rozprávajú akciové trhy. Podľa nich sme v ekonomickej kríze.

Začína sa nová kríza? THOMAS LOHNES/GETTY IMAGES Ústredie Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. Inflácia v eurozóne prekonala prognózy ECB.

centrálne banky začali v snahe spomaliť infláciu utlmovať ekonomickú aktivitu dvíhaním úrokových sadzieb. Liek proti rastúcim cenám môže mať podobne nepríjemné dôsledky. Akcie a dlhopisy na globálnych burzách už zmenu ekonomickej reality cítia na vlastnej koži. Ceny aktív padli už o viac ako dvadsať percent a štatistici tak môžu oficiálne potvrdiť príchod takzvaného medvedieho trhu. Centrálne banky tak začali po vyše dekáde lacných peňazí vysávať zo systému likviditu. 

Najviac tým trpia najmä technologické akcie či špekulatívne kryptomeny ako bitcoin. Prepady neobchádzajú ani bezpečné prístavy dlhopisov. Tie sa pod vplyvom inflácie a čoraz vyšších úrokov ukázali ako nie až také bezpečné. Dnes nikto nevie, či sa na horizonte rysuje podobná kríza ako v rokoch 2007 až 2009 alebo či sme už blízko bodu zlomu a akcie opäť získajú pevnú pôdu pod nohami. Inflácia stále zostáva prekvapivo vysoko a centrálne banky tak musia ešte viac pritlačiť na brzdu. Čoraz viac sa množia hlasy hovoriace, že investorov môže čakať ešte ťažké obdobie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite