Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Krátkodobú záplatu na rozpočet zaplatíme všetci

.juraj Medvec .ekonomika .týždeň v ekonomike

Igor Matovič nedávno navrhol zvýšenie sadzieb vybraných daní. Podľa analytikov ide o krok zlým smerom a v konečnom dôsledku ich zaplatia spotrebitelia vyššími cenami.

Krátkodobú záplatu na rozpočet zaplatíme všetci DANO VESELSKÝ/TASR 13. jún 2022, Bratislava: Prezident Finančnej správy Jiří Žežulka, minister financií Igor Matovič a generálny riaditeľ sekcie informatiky FS Lukáš Sojka počas tlačovej konferencie predstavujú „daňovú revolúciu.“

súčasné daňové príjmy štátu sú nedostatočné a aby štát dokázal plniť svoju prorodinnú funkciu či podporiť učiteľov menej dehonestujúcimi platmi, potrebujeme zvýšiť dane. Opäť. Aspoň to tvrdí minister financií Igor Matovič. Po tom, čo predstavil niekoľko štedrých a nesystémových sociálnych balíčkov, chýbajú zdroje aj na bežné fungovanie základných služieb štátu či samospráv. A to napriek tomu, že príjmy štátneho rozpočtu počítané ako podiel na HDP, v posledných rokoch neustále rástli. Matovičov návrh na dodatočné zvýšenie niektorých daní vyvolal v parlamente, ako aj u odbornej verejnosti rozporuplné reakcie. 

Časť koaličných partnerov, podporovaná ekonomickými analytikmi a think tankmi hovorí, že vyššie dane nepotrebujeme. Kľúčovým opatrením by malo byť zastavenie bezbrehého rozhadzovania peňazí. Zároveň by Slovensko malo nastúpiť na cestu fiškálnej disciplíny. Že sú súčasné daňové príjmy dostatočné, to potvrdzujú aj čísla. Naša vláda prerozdeľuje najviac z celkového výkonu ekonomiky v porovnaní s okolitými štátmi. Horšie je na tom iba Orbánovo Maďarsko. Krátko po voľbách sme očakávali, že táto vláda bude nielen protikorupčná, ale aj pravicová. Návrh na zvýšenie daní, aby sa mohli financovať sociálne balíčky, je všetko možné, len nie pravicový.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite