Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v ekonomike: Inflácia, inflácia a ďalšia inflácia. Na recesiu sa pripravujú aj generálni riaditelia

.juraj Medvec .ekonomika

Prečo by ste momentálne nechceli žiť v Turecku a ako vidí budúcnosť Tesla. Aj to vám prinášame v prehľade zaujímavých správ z trhov a ekonomiky za posledný týždeň.

.týždeň v ekonomike: Inflácia, inflácia a ďalšia inflácia. Na recesiu sa pripravujú aj generálni riaditelia SITA/AP Photo/David Zalubowski, File

ďalší inflačný rekord v Eurozóne

Prudko rastúce ceny potravín a pohonných hmôt cítia Slováci na svojich peňaženkách už dlhšie. Čoraz viac sa tento pocit premieta aj do tvrdých dát. Inflácia v Eurozóne, kam patrí aj Slovensko, dosiahla najnovšie úroveň 8,1 percenta, čo je najviac za posledné dekády a viac ako sa pôvodne očakávalo. Rast cien tak naďalej zrýchľuje a vytvára stále viac tlaku na Európsku centrálnu banku. Tá bude musieť čoskoro začať divokú infláciu krotiť vyššími úrokovými sadzbami. 

Na vyšší ako očakávaný rast cien na starom kontinente mali vplyv najmä veľké európske ekonomiky. Rast cien prudko akceleruje v Nemecku, Francúzsku ale aj vo Francúzsku či Španielsku. U nás je inflácia okolo 12 percent a nejaví nijaké známky spomaľovania. O niečo ďalej sú Spojené štáty, kde sa objavujú prvé jasné náznaky, že inflácia dosiahla svoj vrchol a postupne začne padať na prijateľnejšie úrovne. 

dvojnásobné ceny potravín v Turecku

Ak sa vám zvýšenie cien všetkého o dvanásť percent za rok zdá hrozné či považujete našu domácu politiku za najnezmyselnejšiu na svete, určite sa nesťahujte do Turecka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite