Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juraj Medvec: Matovič za infláciu a vysoké ceny

.juraj Medvec .ekonomika .názor

Rodiny s deťmi peniaze zadarmo určite radi uvidia. Iná vec je ich efekt. Opatrenie podkúri pod inflačným kotlom a zdražovanie tým silnejšie zasiahne rodinné rozpočty.

Juraj Medvec: Matovič za infláciu a vysoké ceny SITA/Jakub Julény

minister financií Igor Matovič v posledných týždňoch prišiel hneď s dvoma nápadmi, ako pomôcť ľuďom vyrovnať sa s rastúcimi cenami a zároveň dosiahnuť spravodlivosť pri vysokých ziskoch z ruskej ropy, ktorej dodávky do Európy financujú Putinovu vojnovú mašinériu.

Analytici však jeho plány označujú za inflačné a najmä daň pre Slovnaft podľa nich povedie k vyšším cenám pohonných látok. To sa premietne do rýchlejšieho rastu spotrebiteľských cien. Menej inflačné, ale o to paradoxnejšie, je financministrovo opatrenie, ktoré pošle rodinám sto eur na každé nezaopatrené dieťa. Je to totiž učebnicový príklad proinflačnej politiky. A kde je paradox? Vláda chce prídavkami pomôcť rodinám trpiacim práve pod ťažobou rastúcich cien.

ďalšie zdražovanie na pumpách

Lenže pozor, jedným z hlavných ťahúňov inflácie na Slovensku je rast cien pohonných látok. A novú daň z ruskej ropy bude musieť Slovnaft vykompenzovať. Odborníci upozorňujú, že sa Matovičov nápad prejaví na ešte vyšších cenách palív. Tie sú už pritom dnes v bezprecedentných výškach. „Zvyšovanie dane pre Slovnaft bude mať dopad na rast inflácie. 

Slovnaft je na Slovensku monopolom a aj napriek presunutiu časti dopytu na ČEZ Slovensko nedokáže plnohodnotne substituovať spomenutý zdroj paliva,“ vysvetľuje portfólio manažér spoločnosti Wealth Effect Management Lukáš Baloga.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite