Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň radí: Chcete zvýšiť svoje šance získať dobrú hypotéku? Prinášame vám rady odborníkov

.juraj Medvec .ekonomika

Ideálny spôsob, ako sa dostať k hypotéke mnohých nepoteší – stále totiž platí, že vlastné zdroje vládnu trhu s nehnuteľnosťami.

.týždeň radí: Chcete zvýšiť svoje šance získať dobrú hypotéku? Prinášame vám rady odborníkov SITA/Penta Investments

na odborníkov sme sa obrátili s modelovým príkladom. Mladý pár, obaja tridsaťroční, zamestnaní, so mzdou 1200 eur v hrubom, plánujú spoločné bývanie v Bratislave. Čo by mali robiť pre to, aby zvýšili šance, že sa tento rok dostanú k hypotéke? Expertom sme položili aj otázku, ako by mal tento pár naložiť s peniazmi, pokiaľ chcú byt kupovať až o tri roky. Tu sú ich odpovede.

odpovedá: Eva Šablová, riaditeľka pre úvery v spoločnosti FinGO.sk

Pre dosiahnutie čo najlepších podmienok v banke odporúčam mladým, aby si ideálne plánovali hypotéku v období, keď budú mať stabilný a trvalý príjem, ideálne dlhšie ako 1 rok bez zmeny. 

zámok

Určite pomôže, ak si v dostatočnom predstihu preveria svoje finančné limity, aby mali predstavu, na akú výšku úveru vzhľadom na svoj rozpočet môžu pomýšľať. Zároveň môžu získať v banke lepší rating, ak už budú mať nejakú úverovú históriu. Pomôcť môže napríklad nastavené povolené prečerpanie na účte, ale ideálne len vo výške pár stoviek eur. 

Základom na ceste k výhodnému financovaniu bývania je vždy dôkladný prieskum svojich úverových možností a premyslený výber vhodnej nehnuteľnosti. Často sa stáva, že mladí podľahnú tlaku a zaplatia za rezerváciu nehnuteľnosti v čase, keď ešte nemajú vyriešenú podobu financovania bývania alebo aspoň adresný prieskum trhu. Môžu tak prísť o rezervačnú zálohu, ktorá býva aj pár tisíc eur. 

Alebo sa stáva, že v časovom strese vybavia hypotéku s nie úplne ideálnymi podmienkami a splátka úveru, či dokonca viac splátok veľmi zaťaží ich rozpočet. Potom sa dostanú do sklzu so splátkami a v horšom prípade sa stanú neplatičmi. Preto odporúčam poradiť sa vopred so skúseným hypotekárnym špecialistom, ktorý mladým poradí, ako postupovať a zvýšiť svoje šance na hypotéku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite