Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Inflačný obrat, pád trhov a nový firemný kráľ

.juraj Medvec .ekonomika .názor

Akciové a dlhopisové trhy po celom svete zaznamenávajú turbulentné obdobie. Za všetkým treba hľadať vysokú infláciu a nárast úrokov.

Inflačný obrat, pád trhov a nový firemný kráľ MYLOUPE/GETTY IMAGES Dahrán, Saudská Arábia: Ropná rafinéria najziskovejšej spoločnosti na svete Saudi Aramco.

centrálni bankári nedokázali ostatných 10 rokov dosiahnuť dvojpercentný inflačný cieľ a rast cien sa tvrdohlavo držal pod touto hranicou. No počas pandémie natlačili štáty do obehu bezprecedentné množstvo peňazí a inflácia vyrástla oveľa prudšie, ako mali vlády v pláne. Dnes vidíme postupný obrat trendu. Prvé prišli na vrchol v tempe rastu cien Spojené štáty, inflácia však aj tam pripravila nemilé prekvapenie. Top dosiahla v marci na dekády nevídanej úrovni 8,5 percenta. Len pred niekoľkými dňami zverejnené dáta prvýkrát ukázali na pokles. Tam sa však dobré správy končia. Rast cien oproti predchádzajúcemu mesiacu sa síce spomalil, toto spomalenie však bolo menšie, než v čo analytici a centrálne banky dúfali. 

Nové dáta môžu nemilo prekvapiť a jeden mesiac ešte neznamená dlhodobý trend. Pokles inflácie sa teda začal a aj to iba možno. Čaká nás ešte niekoľko čoraz drahších mesiacov, kým sa cenová hladina ustáli na úrovni, ktorú si centrálna banka stanovila. Naopak, inflácia nie je pod kontrolou u nás doma a najnovšie dosahuje úroveň 11,8 percenta, najviac od júna 2000. Rast cien kontroluje najmä centrálna banka a keďže je Slovensko v eurozóne, opraty má v rukách ECB vo Frankfurte.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite